Testkamerákat tesztelnek a MÁV jegyvizsgálói

karácsony közlekedés nyitvatartás
Az üzletszabályzat 2018. december 9-én, a szokásos menetrendváltáskor lép életbe.
Vágólapra másolva!
A  MÁV tájékoztatás szerint a belső próbákat követően augusztus 16-án a gyakorlatban is elindult a tesztelés a legforgalmasabb budapesti elővárosi vonalakon. A MÁV jegyvizsgálói három gyártó huszonhat testkameráját tesztelik.  A vasúttársaság vezetése az értékelések és a gyakorlati tapasztalatok feldolgozását követően dönthet a rendszer bevezetéséről - közölte a MÁV kedden az MTI-vel
Vágólapra másolva!

A tesztelésre önként jelentkezett jegyvizsgálókon kitűző jelzi az utasoknak, hogy hang- és képrögzítés történik. A felvételeket a vasúttársaság a jogszabályoknak megfelelően kezeli.

Az idei első félévben több mint félszáz esetben támadtak meg MÁV jegyellenőröket. Forrás: MTI/Jászai Csaba

Idén augusztusig 53 kalauzt ért támadás, az elkövetőket az sem riasztja vissza, hogy alapesetben akár öt év börtönbüntetést is kaphatnak közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekményért

- közölte a vasúttársaság.

Hozzátették, a nagy európai vasúttársaságoknál megszokott, hogy a vonatokat fedélzeti kamerával szerelik fel, emellett a vasutasok is viselnek testkamerát.

A német vasúttársaság, a Deutsche Bahn tavaly döntött a testkamerák bevetéséről, első körben a berlini pályaudvarokon szolgálatot teljesítő vasútbiztonsági szolgálat egyes tagjait látták el tesztjelleggel ilyen eszközökkel.

Az osztrák vasúttársaság, az Österreichische Bundesbahnen ugyancsak a múlt évben állított próbaüzembe 50 testkamerát Bécs és néhány vidéki nagyváros pályaudvarain. Az intézkedésnek köszönhetően mindkét országban a szerelvényeken jelentősen visszaesett az erőszakos cselekedetek száma.