Emléksétát tartanak a totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapján

Vágólapra másolva!
Idén is megrendezik az emléksétát a totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából - mondta Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence felidézte: a magyar uniós elnökség idején sikerült elfogadtatni a magyar-lengyel-litván kezdeményezést, amely nyomán augusztus 23. - az 1939-es Molotov-Ribbentrop paktum aláírásának évfordulója - lett a totalitárius diktatúrák áldozatainak hivatalos emléknapja. Azóta

az Európai Unió minden országában meg kell emlékezni azokról is, akik nem a náci, hanem a kommunista diktatúrák áldozatai voltak.

Mint mondta: az emléknapon este 6 órakor kezdődik a program a Parlament előtti Kossuth Lajos téren, ahol beszédet mond Kerényi Lajos atya, aki maga is megjárta a gulágot. Innen átvonulnak és

virágot helyeznek el a Cipők a Duna-parton emlékműnél. Innen a Terror Háza Múzeumhoz mennek,

ahol mások mellett Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter mond beszédet, majd egy filmet mutatnak be a múzeumban.
Az Emmi államtitkára kérdésre válaszolva elmondta, több helyszín is felmerült, hogy hol helyezzék el azt a központi emlékművet Budapesten, amely a kommunizmus által meggyötört embernek emléket állít. A Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének (Szorakész) javaslata alapján a jelenlegi tervek szerint Óbudán állíthatják fel a szobrot - mondta Rétvári Bence.