A Tokaji borvidék 15 éve a világörökség része

Vágólapra másolva!
Idén ünnepeljük a 15 éves évfordulóját annak, hogy az UNESCO felterjesztette a Tokajiborvidéket a világörökségi listára kultúrtáj kategóriában.
Vágólapra másolva!

Ezer éves hagyomány

Tokaj-Hegyalja történelmi borvidék kultúrtáj a világon egyedülálló, legalább ezeréves szőlészeti-borászati hagyományt testesít meg, amely változatlan formában maradt fenn. A terület évszázadokon át megőrizte egységét, gondolva itt akár az egyedülálló, gazdag földtörténeti örökségére, a kőzetek és talajok sokféleségére, sajátos földrajzi fekvésére, kedvező mikroklímájára, a szőlőbirtokok, települések pincerendszereinek egyediségére.

Mindezek együtthatásának köszönhetőn vált világhírűvé a tokaji bor, a tokaji aszú, és kap egyre nagyobb teret a furmint.

Az UNESCO legfontosabb célja a globális felelősségvállalás a világ kulturális és természeti értékeinek megóvásáért, összefogás a kiemelkedő jelentőségű és egyetemes értékek fenntartásáért.

A Tokaji borvidék az „ember és a természet közös alkotása"

A világörökségi rang egy elismerés az ember és a természet közös munkájának, amely megtalálható a borvidék világszerte számon tartott sajátosságaiban. Nem csak a miocén kori ősszőlő levelének lenyomatában, a Botrytis cinereaban, a kocsánytalan tölgyben, de a

Tokaji borvidék mindennapi életében, természetben, különleges élővilágban, sokszínű utcaképben, egyedülálló ízvilágban, világszínvonalú minőségi borokban.

A 15 éves évforduló alkalmából a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács és Hercegkút Község Önkormányzata szakmai napot tart 2017. augusztus 25-én, 14 órai kezdettel Hercegkúton a Gomboshegyi pincesornál.