Biztonságos lesz az augusztus 20-i ünnepség

augusztus 20. sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
Fegyveres- és ejtőernyős bemutató, vízi- és légi parádé, katonai díszszemle, a honvédtisztek ünnepélyes eskütétele, katonai repülési program, hadi- és személyhajók bemutatója - többek között ilyen programokkal készülnek augusztus 20-án a fővárosban. Az államalapítás és az államalapító Szent István ünnepén idén is az egyik fő szempont a szórakoztatás mellett a rendezvényre kilátogatók biztonsága. A balesetek és károk megelőzésére készültek az elmúlt napokban különböző szervezetek. Ez nemcsak a fővárost, hanem a vidéki helyszíneket is érinti.
Vágólapra másolva!

Az augusztus 20-i rendezvényt idén először a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szervezi. A Minisztérium, a TEK, az ORFK és a katasztrófavédelem munkatársai együttes erővel készültek az idei augusztus 20-i ünnepségre. Az előkészületekről és a rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs munkájáról ma délután tartottak sajtótájékoztatót a Budapesti Rendőr-főkapitányság épületében.

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, az operatív törzs vezetője nyitotta meg a sajtótájékoztatót:

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, az operatív törzs vezetője Fotó: Polyák Attila - Origo

Az államtitkár azt is elmondta, hogy az Operatív Törzs ma reggel műszaki főpróbát tartott, melyben a különböző irányítási pontok közötti kapcsolatokat is ellenőrizték.

A próbán mindent a legnagyobb rendben találtak.

„Az elmúlt időszakban beépítettük a biztonsági tervbe azokat a szükséges intézkedéseket, amelyek a biztonsággal, illetve az események lebonyolításával kapcsolatosak. A magyar kormány, az operatív törzs mindent megtesz azért, hogy a magyar emberek augusztus 20-át méltó módon, biztonságos körülmények között ünnepeljék.”

Kara Ákos arról is beszélt, hogy három ok lehet, ami a tűzijáték ideje alatt beavatkozásra adhat okot:

  • ha a kilövési pontnál történik valami rendellenesség,
  • vagy a két rakparton (a Margit híd és a Lánchíd közötti részen), ahol az ünneplő tömeg az esti tűzijátékot nézi,
  • illetve egy esetleges vihar. Piros és narancssárga riasztás, valamint erős szél esetén

Ám úgy néz ki, egyelőre nem kell aggódni, hogy vihar lesz augusztus 20-án este. A holnapi várható időjárásról az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa, Pátkai Zsolt számolt be:

„A hétvégi időjárást egy hidegfront határozza meg, ami elsőként a Dunántúl területét éri el csapadékkal és erős széllel. Ez a front a főváros térségét az éjszaka során éri el, ahol lelassul. A holnapi nap folyamán elsősorban a nap első felében és a kora délutáni órákban esőre, záporesőre lehet számítani.”

Pátkai Zsolt, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa Fotó: Polyák Attila - Origo

Azt is hozzátette, hogy

heves zivatarok a jelenlegi helyzetben nem várhatóak.

- jelentette ki Pátkai Zsolt.

A szél viszont felélénkülhet: délután 40-50 km/h-ás széllökések is lehetnek. Viszont ez estére lecsendesedik.

A sajtótájékoztatón az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályának vezetője, Lakatos Tibor is megszólalt:

Ezeknek az elemzéseknek az eredményeképpen határozták meg, hogy milyen módon, milyen erőkkel biztosítják az egyes rendezvényeket - tette hozzá a közrendvédelmi főosztályvezető.

Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályának vezetője Fotó: Polyák Attila - Origo

„Az ünnepre kilátogatók találkozhatnak olyan biztonsági elemekkel és olyan intézkedésekkel, amelyek kifejezetten azt a célt szolgálják, hogy a rendezvényeken résztvevők biztonságát, testi épségét megóvjuk, valamint megelőzzük az esetleges jogsértő cselekedeteket.”

Hozzátette: mind az Országos Rendőr-főkapitányságon, mind a megyei rendőrkapitányságokon, valamint a Budapesti Rendőr-főkapitányságon működni fognak helyi operatív törzsek, amelyeknek az a feladata, hogy a beérkező információkat elemezzék, és a biztosítási feladatokat végrehajtsák, szükség esetén pedig módosítsanak azon.

Az ORKF szóvivője azt is hangsúlyozta, hogy

a biztosítási tervnek az esetleges terrortámadások kivédése is része.

Éppen ezért már most is forgalomkorlátozások vannak, meggátolva, hogy autókkal be lehessen hajtani egyes helyszínekre. A tűzijáték idején pedig a rendőrautók is ezt a célt fogják szolgálni. A forgalomkorlátozásokról a police.hu oldalán tájékozódhatnak.

A Terrorelhárítási Központ szóvivője, Jasenszky Nándor az elmúlt napok terrorcselekményeiről beszélt.

Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ szóvivője Fotó: Polyák Attila - Origo

Elmondta: a TEK felderítő és műszaki állományának emberei egyes helyeken civil ruhában lesznek jelen. De egy külön törzset is működtet a szervezet, melyet a TEK főigazgatója, Hajdu János vezet majd.

A rendőri- és a terrorelhárítási intézkedések mellett a katasztrófavédelem emberei is nagy erőkkel vesznek részt az augusztus 20-i ünnepségen.

- nyilatkozta Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője Fotó: Polyák Attila - Origo

Hozzátette, hogy

a Duna érintett szakaszán három rohamcsónak és a Szent Flórián tűzoltóhajó is készenlétben fog állni arra az esetre, ha mentésre lenne szükség.

A katasztrófavédelem munkatársai arra is felkészülnek, ha a tűzijátékból lehulló részek tüzet okoznának.

A sajtótájékoztató végén a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára kiemelte, hogy

vasárnap reggel ülésezik még az operatív törzs, de szükség esetén többször is.

Az egész napos rendezvényen a Petőfi Rádió élő közvetítése a rakpartokon kihangosítókon keresztül is segíti majd a lakosság tájékoztatását.