Katonai együttműködési lehetőségekről is tárgyalt Simicskó István szerb kollégájával

2017.08.19. 18:21

Tovább erősítjük az információcserét a szerb és a magyar hadsereg között, hogy hatékonyabban tudjunk fellépni az illegális migrációval és a terrorizmussal szemben - hangsúlyozta Simicskó István honvédelmi miniszter szombaton Szabadkán, miután megbeszélést folytatott szerb kollégájával, Aleksandar Vulinnal.

A találkozót követő sajtótájékoztatón a honvédelmi miniszter kijelentette: Szerbia hatalmas terhet vállalt a migrációs válság kezelésében, majd hozzátette: a két ország továbbra is együttműködik annak érdekében, hogy biztosítani tudja az állampolgárok biztonságát.Simicskó István aláhúzta: az együttműködés csak a kölcsönös tiszteleten alapulhat, és mind a magyar, mind a szerb kormány elkötelezett a kooperáció folytatása iránt. Kiemelte, hogy a vajdasági magyar kisebbség, valamint a magyarországi szerb kisebbség olyan összekötő erő, amely csak tovább erősíti az együttműködés lehetőségét.A honvédelmi tárca vezetője rámutatott: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem együttműködő partnere a szerb félnek, és a szerb katonáknak lehetőségük van részt venni a magyar továbbképzésekben.

Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter ehhez kapcsolódóan megköszönte a magyar katonák részvételét a KFOR-ban, a Koszovóban tevékenykedő, a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderőben. Mint mondta, 373 magyar katona teljesít szolgálatot Koszovóban, és Szerbia elfogadhatatlannak tartja azokat a kezdeményezéseket, amelyek a KFOR haderejének csökkentésére vonatkoznak.

Az illegális migrációról szólva felhívta a figyelmet arra, hogy Szerbia felelősségteljes ország, és a migráció terhét nem hárítja át a szomszédos országokra. Kiemelte, hogy kiváló együttműködés alakult ki a magyar katonasággal és a hírszerző szolgálatokkal a migráció és a terrorizmus elleni harcban.A terrorizmus elleni harc nemzetbiztonsági prioritás - szögezte le Aleksandar Vulin. Majd hozzáfűzte, mindegy, hogy Szerbiát fenyegetik, vagy egy másik országot, Szerbia fel fog lépni a terrorizmus ellen.

Elhangzott, hogy szeptemberben Szerbia területén két hadgyakorlatot is tart a magyar és a szerb fél, valamint az is, hogy a magyar tárcavezető meghívta Budapestre hivatali kollégáját, hogy folytathassák az együttműködésről szóló párbeszédet.