Magyarországra is szállítottak szennyezett német tojást

Doornenburg, 2017. július 28. Egy férfi ellenőrzi a rekeszekben sorakozó friss tojásokat egy gazdaságban a hollandiai Doornenburgban 2017. július 28-án. A holland hatóságok felfüggesztették a tojáskereskedelmet, mert néhány gazdaságban Fipronil rovarirtószerrel védekeztek a vörös atkák ellen. (MTI/EPA/Vincent Jannink)
Vágólapra másolva!
Egy magyar vállalkozáshoz is szállítottak fipronillal szennyezett tojást tartalmazó élelmiszert Németországból - jelentette be honlapján a NÉBIH. Egy német és három lengyel tojásszállítmányban is találtak fipronilt. A NÉBIH továbbra is azt javasolja, hogy a szennyezési botrány lezárultáig mindenki részesítse előnyben a kiváló minőségű magyar tojás, valamint tojás tartalmú termékek fogyasztását.
Vágólapra másolva!

Egy német vállalat Tamago Ei-Omelett-Block nevű, ázsiai jellegű fagyasztott, félkész termékében mutattak ki Fipronilt. Ezt jelezte az Európai Unió élelmiszerbiztonsági gyorsriasztási rendszere (RASFF) délután. A termékből Magyarországra is szállítottak egy magyar vállalkozáshoz, az Ázsia Gastro Élelmiszer Kft.-hez. A NÉBIH haladéktalanul felvette a kapcsolatot a céggel, aki megtette a szükséges intézkedéseket - áll a NÉBIH közleményében.

A rekeszekben sorakozó friss tojásokat ellenőrzik egy holland gazdaságban. Forrás: MTI/EPA/ANP/Vincent Jannink

A német vizsgálati eredmények szerint a termékben kimutatható volt a Fipronil, de az egészséget nem veszélyeztető mennyiségben, így fogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot. A NÉBIH ettől függetlenül elrendelte a termék forgalomból történő kivonását.

A magyar cég a termékből kizárólag vendéglátó egységekbe szállított. A visszahívásról a vállalkozó minden partnerét értesítette, amit a hatóság felé is igazolt.

A NÉBIH laboratóriumában folyamatosan zajlanak a Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár által elrendelt célellenőrzéshez kapcsolódó vizsgálatok. A mai nappal elkészültek az első vizsgálati eredmények is. A NÉBIH szakemberei egy német és három lengyel származású tojás szállítmányban mutatták ki fipronil jelenlétét. Ezekben sem haladta meg a megendedett mértéket a fipronil, de kivonták a forgalomból. kiváló minőségű magyar tojás, valamint tojás tartalmú termékek fogyasztását.

A NÉBIH továbbra is javasolja, hogy a szennyezési eset lezárásáig a lakosság részesítse előnyben a kiváló minőségű magyar tojás, valamint tojás tartalmú termékek fogyasztását.

A Fipronil - ahogy korábbi cikkünkben írtuk - hosszú távon károsítja a májat. Ahhoz, hogy azonnal hasson a méreg, extrém mennyiséget kellene elfogyasztani belőle. A Fipronilt bolha, tetű, kullancs ellen használják háziállatoknál. De csak háziállatoknál, amiket emberek nem fogyasztanak, mert a zsírban oldódó hatóanyag felhalmozódik a szervezetben.

A botrány július 28-án tört ki, amikor is Hollandia felfüggesztette a teljes tojáskereskedelmét, és arra kért minden hollandot, hogy augusztus 6-ig ne egyen tojást. Elképesztő mennyiségben semmisítettek meg tojást, 180 baromfitelepet vizsgáltak át. Németország több nap késéssel, augusztus 3-án állította le a holland tojás bevitelét.

Augusztus 4-én Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-biztonságért felelős államtitkára a hónap végéig elrendelte a Magyarországra érkezett tojások és tojástermékek ellenőrzését. Bejelentette, hogy minden július 1. után az országba behozott holland és lengyel eredetű tojásból mintát vesznek. Emellett szúrópróbaszerűen vizsgálják az egyéb országokból (például Franciaország, Németország, Belgium, Olaszország, Dánia) származó termékeket is. Részben ennek a vizsgálatnak az eredményeként találtak most fipronilt német és lengyel tojásokban.

A Nébih információi alapján a Magyarországon forgalomba kerülő étkezési tojás mintegy 35 százaléka származik külföldről, míg 65 százalékát adja a belföldi termelés. Magyarországi eredetű tojásban továbbra sem találtak fipronilt.