Ismét megijedt a választóktól az ellenzék

Kvótareferendum
Budapest, 2016. október 2. Füzi János, a szavazatszámláló bizottság elnöke lezár egy műanyag urnát a VII. kerületi Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskolában kialakított 15. szavazókörben a kvótareferendum napján, 2016. október 2-án. A Nemzeti Választási Iroda elkezdte lecserélni a papírurnákat, amelyek könnyen megrongálódtak, minden szavazókörben felállítottak egy nagy és egy kis műanyag urnát. A népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban írták ki. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Kiváló lehetőség lett volna az ellenzéki pártok számára, hogy felmérjék az erejüket hét hónappal az országgyűlési választások előtt a szeptember 10-i paksi időközi választáson, azonban a Fideszen kívül egyetlen nagyobb párt sem indul. Bár az MSZP korábbi képviselője függetlenként elindul, de a szavazólapon nem találkozhatnak majd a választók a szegfűvel. Ahogyan a Jobbikkal és a paksi bővítést élesen ellenző pártokkal sem.
Vágólapra másolva!

A Fidesz-KDNP-t leszámítva egyetlen mérhető támogatottsággal rendelkező párt sem állított jelöltet a szeptember 10-i paksi polgármester-választásra. A Tolna megyei városban Süli János tárca nélküli miniszterré való kinevezése miatt kell az urnákhoz járulniuk a választóknak. A voksolás hét hónappal a parlamenti választás előtt kiváló erőfelmérő lett volna a nagyobb ellenzéki pártok számára, de

úgy döntöttek, hogy nem kívánnak ringbe szállni.

Süli János, tárca nélküi miniszterré való kinevezése miatt lesz új választás Pakson MTI/Mohai Balázs

A független szocialista

A voksoláson négyen indulnak. Szabó Péter, a Fidesz-KDNP és Paksi Lokálpatrióták Egyesületének a közös jelöltje. Szabó Péter egy tavalyi megnyert paksi időközi választás után lett alpolgármester. A politikus akkor a szavazatok több mint 48 százalékával diadalmaskodott. Mezősi Árpád független jelölt, Kerezsi László a Magyar Munkáspárt, míg Medveczki Zoltán a Magyar Környezetvédők Pártjának a jelöltje.

Mezősi Árpád bár függetlenként indul, de Heringes Anita, az MSZP országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy pártja támogatja a politikust. A szocialista vezetők közül eddig egy sem ment le Paksra kampányolni Mezősi mellett, aki egyébként 2006-2010 között volt szocialista képviselő a helyi testületben. Mindennek ellenére

Mezősi most inkább függetlenként indul, szocialista logó nélkül.

Pedig a tavalyi időközi választáson Mezősi még vállalta az MSZP logóját. Akkor még jól is szerepelt, több mint 35 százalékot kapott, ami többszöröse a szocialista párt országos támogatottságának.

Szabó Pétert 2016-ban választották alpolgármesternek, most településvezető lehet Forrás: PaksiFidesz/Facebook

Az atomerőmű ellenzői nem indulnak

A Jobbik ismét távolmarad a választástól, aminek az egyik oka az lehet, hogy mivel a pártvezetés nem érzi úgy, hogy a város nyerhető lenne, ezért inkább nem indulnak el. A tavalyi időközi választáson egyébként 13 százalékot kapott a párt jelöltje. A magát kormányváltó erőként aposztrofáló párt számára nagyon rosszul jönne egy gyenge eredmény, mivel így még kevesebben hinnék el róluk, hogy képesek leváltani a jelenlegi kabinetet. A párt ezért nem indult el a tavaszi zuglói időközi választáson sem. Józsefvárosban indultak, de ott még hat százalékot sem sikerült szerezniük. Az utóbbi eredmény pedig távol van egy választási győzelemtől.

A voksolás egyik legnagyobb érdekessége, és a mai ellenzéki pártokra nagyon jellemző momentum, hogy egyetlen olyan alakulat sem indul el, akik 2014 óta élesen támadják a paksi atomerőmű bővítését. Az LMP, az Együtt és a Párbeszéd nevezetű alakulat minden fórumon elmondja, hogy nem kérnek a bővítésből, több népszavazási kérdést is benyújtottak, és ígérik, kormányra kerülve mindent megtesznek a beruházás ellen.

Ilyen politikai múlttal érthetetlen (vagy bizonyos szempontból érthető), hogy miért nem indítanak jelöltet

a Tolna megyei városban.

A paksi bővítést ellenző pártok nem kíváncsiak a paksiak szavazatára Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Pár szavazatban bíznak a törpepártok

Már nem okoz meglepetést, hogy a Thürmer Gyula vezette Munkáspárt elindul. Az utóbbi hónapokban gyakorlatilag az összes időközi voksoláson ringbe szálltak, így Paksot sem hagyják ki. Általában pár szavazatot szoktak kapni, most a település méretéből adódóan ennél kicsit többet szerezhetnek. Elindul a Magyar Környezetvédők Pártja, amit egyébként még 1989-ben alapítottak.

A párt úgy tűnik, erőteljesen készül a jövő évi választásokra,

mivel a múlt hétvégi ácsteszéri időközin is elindultak. Igaz, a Komárom-Esztergom megyei településen nulla szavazatot kaptak. Szeptember 10-én Paks mellett az algyői időközin is megméretkeznek.

Pakson az eddigi polgármester-választásokon nem sok babér termett a baloldalnak. 1990-ben még a képviselők maguk közül választották a település vezetőjét, és teljes jobboldali összefogás mellett Bor Imre vezette a várost négy éven keresztül. 1994-ben Herczeg József, a Paks Városért Mozgalom színeiben diadalmaskodott a már közvetlen választáson. 1998-ban Bor visszaszerezte a város irányítását, a Fidesz-MPP-MDF-SZDSZ-Paksi Polgári Kör támogatásával. 2002-2014 között Hajdú János a Fidesz-MDF, majd Fidesz-KDNP színeiben irányított az atomvárost. Süli János 2014-ben diadalmaskodott, és egészen 2017 májusáig vezette a várost.