Több etetőszéket és bébikompot veszélyesnek találtak

gyilkos etetőszékek, forgalomból kivont termékek
Vágólapra másolva!
Két hónapig tartott a 3 éves kor alatti gyermekeknek szánt etetőszékek, járókák és bébikompok országos fogyasztóvédelmi ellenőrzése. A termékeket üzletekben és laboratóriumban is megvizsgálták, kilenc típust kivontak a forgalomból.
Vágólapra másolva!
a forgalomból kivont termékek Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

A megyeszékhely szerinti járási hivatalok munkatársai az ország egész területén

179 üzletben 1411 etetőszéket, járókát, bébikompot ellenőriztek.

A szakemberek 53 boltban, összesen 181 termék esetében tapasztalták a figyelmeztető tájékoztatók és útmutatók teljes vagy részleges hiányát - válaszolták az Origo kérdésére.

Kivonták a forgalomból a veszélyes termékeket

A Fogyasztóvédelmi Hatóság arra kötelezte a vállalkozásokat, hogy a kifogásolt termékeken tüntessék fel a szükséges információkat, mellékeljék a megfelelő használati és kezelési útmutatót. Az elvárások teljesüléséig

a problémás típusok nem forgalmazhatóak.

Az ellenőrzés részeként tíz bébikompot, kilenc etetőszéket és egy, utazás során használható gyermekágyat laboratóriumban is megvizsgáltak. A húszféle termékből 6 etetőszék és 3 bébikomp nem teljesítette az előírt követelményeket. Az etetőszékek stabilitása nem volt megfelelő,

oldalra vagy hátrafelé felborulhatnak,

a rajtuk megtalálható kisebb rések pedig sérülésveszéllyel járhatnak (pl. az ujjak becsípődését okozhatják).

Ezek a bébikompok balesetveszélyesek

A bébikompok az elégtelen stabilitásuk, terhelhetőségük, a lépcsőről való leesés kockázata miatt jelenthetnek balesetveszélyt. A fogyasztóvédelmi hatóság a kilenc problémás típust kivonta a forgalomból. Többségüket a gyártók és forgalmazók visszahívták a vásárlóktól.

"A hatósági ellenőrzés fontos tapasztalata, hogy a baba-mama boltokban, szaküzletekben

ritkábban fordultak elő hiányosságok,

ezért a vásárlásnál célszerű ezeket előnyben részesíteni. Az etetőszékeknél és járókáknál a korábbi fogyasztóvédelmi vizsgálatok eredményeihez képest összességében kevesebb kifogásolnivalót találtak a szakemberek. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a jövőben is ellenőrzései fókuszában tartja a családok védelmét" - közölték az Origóval.

A folyamatos fogyasztóvédelmi jelenléttel a tárca kiemelt célja, hogy a legsérülékenyebb fogyasztók, a kisgyermekek biztonságban legyenek.