Balog Zoltán: Megoldjuk a Snétberger-központ helyzetét

Vágólapra másolva!
Minden jogi segítséget megadunk a Snétberger-központnak, nem fogjuk hagyni, hogy ez a módszer és a teljes oktatási infrastruktúra tönkremenjen - mondta Balog Zoltán az Origónak. Az emberi erőforrások minisztere azt mondta, hogy a központ most is zökkenőmentesen működik, de a félelem és bizonytalanság nem tesz jót a pedagógiai munkának, a támadással okozott szükséghelyzetet heteken belül lezárják. Az ügy lényege, hogy a Snétberger-központ korábbi igazgatója 85 millió forint értékű szellemi termékként regisztráltatta a hátrányos helyzetű roma fiatalok mentorálására használt módszert. A kirúgott menedzser szellemi tulajdon jogosulatlan használatára és egyéb sérelmekre hivatkozva összesen 145 milliós fizetési meghagyást küldött az iskolának.A végrehajtó viheti a roma zenei tehetségek felkarolására létrehozott iskola értékes zongoráit, hangtechnikai felszerelését is.
Vágólapra másolva!

Hétfő óta hangos a sajtó a Snétberger-központban történtektől, információk szerint a hangszereket is elárverezhetik. Mit tud tenni Ön ebben a helyzetben?

Alapítása óta a Snétberger Központ mellett állunk támogatólag. Ezt a helyzetet is meg fogjuk oldani, mivel nagy szükség van az intézményre. Pótolhatatlan munkát végeznek a tehetséges roma gyermekek felfedezésében az egész Kárpát-medencében. Ez egy nagyon szép történetnek indult, és mi azon leszünk, hogy így is folyatódjon. Már államtitkárként, 2010-ben ott voltam a Központ megnyitásán. A történet szép része akkor kezdődött, amikor egy cigány fiúból híres művész lett, és Berlinben karrierje csúcsára ért. Német feleségével, Angélával elhatározták, hogy átadnak valamit ebből a sikerből a legnehezebb helyzetben élő tehetségeknek. A Norvég Alap, a korábbi és a jelenlegi kormányzat több mint 1 milliárd forinttal támogatta a tehetségközpont létrejöttét.

Film a Snétberger tanítványokról

A Snétberger tabítványokról szóló filmet itt ketinthetik meg.

Sajnos vannak, akik nyerészkedni akartak és akarnak ezen az ügyön, akár azon az áron is, hogy tönkreteszik. Rossz konstrukcióban, anyagilag fenntarthatatlan szerkezetben indult el a munka. Ha nem vesszük át a rossz konstrukciót, néhány év múlva magántulajdonba, nem pedig Snétberger kezébe került volna az intézmény. A következő probléma, hogy nem volt levédve a módszer,

így a büntetőfeljelentéseket megtesszük. Minden jogi segítséget megadunk a központnak, nem fogjuk hagyni, hogy ez a módszer és a teljes oktatási infrastruktúra tönkremenjen.

Balog Zoltán és Snétberger Ferenc Forrás: Emberi Erőforrás Minisztériuma

2016 végén a miniszterelnök javaslatára 300 millió forint plusz forrást adtunk erre a munkára. A tervek között szerepel egy stúdió építése. Ezt jótékonysági alapon a VELUX dán cég vállalta. A magyar állam garantálja ennek a hosszú távú fenntartását. Így azok a fiatalok, akik a zenei képzésen túl nyelvi és menedzsment képzésre is szert tehetnek, itt készíthetik majd első felvételeiket.

Mit gondol személyesen Snétberger Ferencről, mivel korábban Bayer Zsolt lovagkeresztje miatt visszaadta az állami kitüntetését?

Snétberger Ferencet megértem. Egyébként sem értünk egyet számos politikai kérdésben. De barátság van köztünk, mert a roma tehetségek ügyében szövetséget kötöttünk. Nem titok, hogy a középkeresztre én terjesztettem föl Snétberger Ferencet, Kossuth díjat is az Orbán-kormányon keresztül kapott a magyar emberektől. Az ő rangja nemzetközileg is megkérdőjelezhetetlen.

Mi lesz a jövője a központnak?

A központ most is zökkenőmentesen működik, de a félelem és bizonytalanság nem tesz jót a pedagógiai munkának.

bár ez nem csak rajtunk múlik. A többi az igazságszolgáltatás dolga.

Milyen eredményei vannak eddig a roma tehetségkutató programnak, mennyi gyereken sikerült eddig segíteni?

A nagy nemzeti tehetségprogramok, melyek természetesen nem csak a romáknak szólnak, hanem minden magyar gyereknek, több milliárdból gazdálkodnak, ráadásul a magyar adózók is felajánlhatják erre adójuk egy százalékát. Évente több mint 300 ezer, köztük több ezer roma fiatal részesül a programokból.

Ez az egyházak és az állam összefogásával valósult meg. 2011 óta több száz roma fiatal vesz részt benne.

Balog Zoltán: Az egyetemre járó roma fiatalok száma megduplázódott Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Mindezeknek a programoknak az eredményeképpen is az elmúlt három évben az egyetemre járó romák száma megduplázódott. Ők lehetnek annak az új roma középosztálynak a tagjai a Snétberger-fiatalokkal együtt, akik nem a konfrontációban, hanem az együttműködésben érdekeltek.

A programokban részt vevők közül arra a fiatal nőre vagyok a legbüszkébb, aki visszament arra a cigánytelepre dolgozni, ahonnan ő érkezett. Ha nem is mindenki tér vissza arra a helyre, ahonnan jött, hogy segítsen, de egyikük sem a szociális ellátórendszert terheli, hanem megbecsült munkát végeznek, adófizető állampolgárok.

Ezek a gyerekek később miből fognak megélni, hogyan lesz stabil egzisztenciájuk?

Folyamatosan figyeljük, hogyan és hol helyezkednek el a frissen végzett roma fiatalok. Például Snétberger Ferenc munkájának eredményeként ma már 60-70 olyan formáció létezik, akik elsősorban nem is a cigányzenében, hanem a jazz, a klasszikus és a világzene területén szerepelnek jól.

Számos, hazai és külföldi fesztiválon lehet velük találkozni.