Akkor a legnehezebb az iskolatáska, ha üres

Székely Levente, kutatási igazgató
Vágólapra másolva!
Iskolakezdés együtt! Ezzel a címmel hirdette meg hatodik alkalommal az országos pénzadománygyűjtési akcióját az Ökumenikus Segélyszervezet. A cél, hogy ezer gyerek beiskoláztását támogassák. Az idén is – mint ahogyan eddig minden évben – a gyerekek 10-10 ezer forint értékű, személyre szabott adományt kapnak a segélyszervezettől. Már előre felmérték a családoknál, hogy mire van szükség. Van, ahol cipőt, új ruhát kapnak majd a gyerekek, máshol pedig tanszerre és iskolatáskára nem futja a családoknak, és ebben segít az Ökumenikus Segélyszervezet. Aki segíteni szeretne a rászoruló családoknak, hívja az 1353-as adományvonalat – így minden hívással 250 forintot adományoz a segélyszervezetnek.
Vágólapra másolva!

Minden második családnak jelentős kiadás az iskolakezdés

A családok egy része az élelmiszerkiadását csökkenti az iskolakezdés előtt, de van, ahol a kötelező havi befizetéseket csúsztatják, és többen hitelt is felvesznek, hogy a gyereknek új tanszert, cipőt és ruhát vegyenek a tanév elejére – ez derült ki a Kutatópont felméréséből, amelyet az Ökumenikus Segélyszervezet felkérésére készítettek. Székely Levente kutatási igazgató azt mondta: a felmérést nyár elején kezdték, amelyben arról kérdeztek 2000 családot, hogy mekkora terhet jelent számukra az iskolakezdés. A kutatásból egyebek mellett az is kiderült, hogy a tanévkezdés a legtöbb család számára jelentős anyagi teher.

Székely Levente, kutatási igazgató Fotó: Talán Csaba

A legszegényebb családok – a megkérdezettek körülbelül öt százaléka - önerőből nem is tudják megoldani az új tanszerek, ruhák, könyvek beszerzését.

A családok 46 százalékának jelentős, nehezen megoldható anyagi teher a szeptemberi tanévkezdés. További 37 százalék számára jelentős költség, de nem jelent különösebb problémát, míg a családok 9 százaléka azt válaszolta, hogy nem okoz semmilyen gondot az iskolakezdés.

Minden második családnak gondot okoz az iskolakezdés Fotó: Talán Csaba

Körülbelül minden második család válaszolta azt, hogy új, akár divatos tolltartót, iskolatáskát, vagy cipőt vesz a gyereknek, még akkor is, ha emiatt másra kevesebbet költhetnek. Négy százalékban viszont a gyerekek a tavalyi, vagy még régebbi iskolatáskával, tanszerekkel kezdi meg az új évet – ugyanis a korábban felvett iskolakezdési hitelt törleszti a család.

Esély a felzárkózásra

– mondta Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikácós igazgatója.

Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója Fotó: Talán Csaba

Hozzátette: éppen ezért szeretnének segíteni a legszegényebb családokon, hogy az iskolakezdés számukra ne az eladósodásról, hanem a felzárkózás esélyéről szóljon. Az, hogy a tanévkezdés az iskolás családok több mint felének nehezen vállalható anyagi terhet jelent, azt is jelenti, hogy egy váratlan betegség, munkanélkülivé válás vagy nem várt kiadás azonnal krízishelyzetet okozhat, így bárki abba a felmérés által kimutatott 5 százalékba kerülhet, akik számára az iskolakezdés megoldhatatlan feladat. A segélyszervezet számára fontos a személyre szabott támogatás, így az 1000 gyereket, akiknek segíteni szeretnének, már kiválasztották az országos intézményhálózatuk segítségével.

Mivel ismerik a gyerekeket és a családokat, pontosan tudják, hogy kinek mire van szüksége. Kinek tanszerre, kinek tornaruhára, másnak az ünneplő ruhára vagy az iskolatáskára nincs pénze.

Ezer gyereknek segítenek az iskolakezdésben Fotó: Talán Csaba

A Segélyszervezet iskolásonként 10 ezer forinttal támogatja a tanévkezdést, és mindenkinek azt veszi meg, amire szüksége van. A program keretében egyébként a hazai rászorulók mellett több száz kárpátaljai, erdélyi és vajdasági magyar gyerek kap beiskolázási segítséget.
Az összefogáshoz több módon lehet csatlakozni. Már él az 1353-as adományvonal, amelynek tárcsázása hívásonként vagy SMS-enként 250 forint támogatást jelent. A www.iskolakezdesegyutt.hu oldalon online adományozási felületet hozott létre a szervezet, ahol néhány kattintással és egy bankkártyával bármilyen összeget lehet adományozni. A legnagyobb postákon pedig gyűjtőpreselyeket állítottak ki.

Az a legszebb pillanat, amikor megkapják a családok a csomagokat

Wolf Kati énekesnő sokadik éve vesz részt önkéntesként a Segélyszervezet munkájában. „Ezer megható, szívszorító történetet tudnék mesélni, hogyan fogadtak a családok, amikor kivittük nekik a csomagokat. Ez a legmehatóbb pillanat" – mondta. Azt is hozzátette, hogy önkéntesként látja, hová kerül a segítség.

Wolf Kati Fotó: Talán Csaba

– hangsúlyozta az énekesnő.

"Ezer megható történetet tudnék mesélni" Fotó: Talán Csaba

Az adománygyűjtési akcióhoz csatlakozott a népszerű slammer-tehetség, Bánki Benjámin is, aki a slampoetry eszközeivel riányítja majd a figyelmet a segélyakcióra és az összefogás fontosságára. A

„De nehéz az iskolatáska – főleg, ha üres..."

kezdetű slampoetry videóüzenet több internetes oldalon is megejelenik majd.

Bánki Benjámin Fotó: Talán Csaba

Az Origo készített egy interjút Bánki Benjáminnal. A fiatal, 17 éves slammer, youtuber egyebek mellett azt monda, hogy ő is szembesült már a mélyszegénységgel, és azt hirdeti az alternatív irodalom óráin, hogy összefogással, adományozással valódi segítséget lehet nyújtani. Az interjút a hét második felében olvashatják az Origo-n.