Megvert a tanár egy gyereket, a gyereket rúgták ki

iskola oktatás feladat jelentkezés tanár diák tanuló Itt a megoldás az oktatási rendszer problémáira? család
Vágólapra másolva!
A veresegyházi Gyermekliget Általános Iskola vezetője a gyermekbántalmazás kivizsgálása helyett eltanácsolta a kisdiákot az iskolából.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot indítottak az ügyben és megállapították, hogy az intézmény vezetője hatáskörét túllépve és azzal visszaélve nyomást gyakorolt a gyermek szüleire is.

Ahelyett ugyanis, hogy kivizsgálta volna az ügyet, a tanulót tanácsolta el az intézményből

- közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

i Forrás: Thinkstock

A gyerek édesanyja fordult segítségért az alapjogi biztoshoz. A gyereket állítólag az egyik tanár bántalmazta, és amikor ezt a szülői értekezleten szóvá tette, másnapra kirúgták a gyerekét.
Az ombudsman jelentésében azt írta:

Az igazgató azért nem indított vizsgálatot, mert az édesanya nem adott külön beadványt rá és hogy a panaszát csak a szülői értekezleten jelentette. Székely László ombudsman emlékeztetett arra, hogy az intézmény vezetője felel az intézmény szakszerű és törvényes működéséért. Ennek alapján, függetlenül attól, hogy milyen formában jutott tudomására a testi fenyítés, kötelessége lett volna a körülmények tisztázása.

Az intézményből való eltanácsolás jogszerűtlen volt. Az ombudsman szerint az igazgató ezzel megsértette a szabad iskolaválasztás törvényben rögzített jogát, összességében pedig a szülő és gyereke tisztességes eljáráshoz való jogát.