A furmintot ünneplik Mádon

Mád bor furmint
Vágólapra másolva!
Az egyik legősibb magyar szőlőfajtát, a furmintot ünneplik szeptember 1-jén és 2-án Mádon. Rengeteg vendéget várnak a borkóstolókra, koncertekre. Fellép Demjén Ferenc és Rúzsa Magdi is.
Vágólapra másolva!

Mád termőterületeinek 80%-án terem furmint, nem véletlen, hogy ennek a szőlőfajtának rendeznek idén is ünnepet a településen. Különlegessége, hogy

gyökerei a sziklát is szétfeszítik és nagyon mélyre hatolnak. Egy tőke pedig akár 100 évig is jó termést hozhat.

Ehhez persze hozzáértő kezek is kellenek, Mádon pedig egyre több olyan borászt találni már, aki képes a legjobbat kihozni a furmintból.

Forrás: Szilard Csaki

Különleges borokat lehet majd kóstolni a Furmint Ünnepen, de a mádi fesztivál ennél sokkal többet ad. A már megszokott házias ételek, borkóstolók, és árusok mellett a gyerekekre is gondoltak a szervezők. Ők többek között helyben termesztett

növényekből készült teákat kóstolhatnak, de régi mesterségekkel is megismerkedhetnek, megnézhetik például, hogy mit csinál a borbély vagy a csizmadia.

A kétnapos rendezvénynek több sztárfellépője is lesz. Az első este Demjén Ferenc és Charlie dalaira lehet táncolni és bort kortyolgatni. Másnap a Ghymes együttes és Rúzsa Magdi szórakoztatja a borozókat. A rendezvény egyik legérdekesebb részét pedig a hihetetlenül népszerű Kincsem című film köré szervezték.

Herendi Gábor és Nagy Ervin a Kincsem forgatásán Fotó: Szabó Adrienn / Fórum Hungary

A film relikviáiból nyílik kiállítás, majd le is vetítik a Kincsemet, ami után közönségtalálkozó lesz: a rendezővel, Herendi Gáborral találkozhatnak a látogatók.

A Furmint Ünnepet szeptember 1-jén és 2-án rendezik Mádon.