Pénteken is elviselhetetlen hőség lesz

Vágólapra másolva!
Tovább tombol az elviselhetetlen hőhullám, pénteken is 40 fok körüli hőmérséklet lesz szerte az országban. 
Vágólapra másolva!

Piros és narancs riasztás

Legmagasabb riasztás van: Győr-Moson-Sopron, Pest, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés. megyékben. Az ország többi részére a narancs riasztás érvényes. Pénteken is az ország legnagyobb részén marad a 27-29 fokos középérték, ami az átlagos hőmérsékletet jelenti, a csúcs megközelítheti a 40 fokot.

A Dunántúlon viszont lehetnek zivatarok, amiket jégeső, viharos széllökés (80-100 km/h) és intenzív csapadék (10-20 mm) kísérhet.

Hét megyében van piros riasztás Forrás: OMSZ

Hová meneküljön a hőség elől?

Aki a saját lakásában nem tud elfogadható körülményeket teremteni, az próbáljon valahol egy kicsit felfrissülni. Például parkokban, ahol a fák árnyékot adnak vagy valamilyen vendéglátóhely napsütéstől védett teraszán. A katasztrófavédelem közzétette a klimatizált helyiségek országos listáját, amelyek hőségriadó esetén igénybe vehetők.

Ne hagyják a gyerekeket az autóban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Vigyél Haza Alapítvány matrica-kampányt indított, hogy felhívja az emberek figyelmét, a nagy hőségben különösen fontos odafigyelni védtelen szeretteinkre. A bevásárlóközpontok, áruházak bejáratainál kihelyezett figyelemfelkeltő matricák remélhetőleg időben emlékeztetik az autóval érkezőket, hogy ne hagyják gyermekeiket és házi kedvenceiket a tűző napon percek alatt felforrósodó autóban. A kampányhoz eddig öt áruházlánc csatalakozott, de a NÉBIH várja további vendéglátó-, valamint kereskedelmi helyek jelentkezését is, akik a matricák kihelyezésével támogatnák a kezdeményezést.

A figyelmeztető felirat fontosságát és szükségességét az elmúlt évek sajnálatos tragédiái is alátámasztják. A kampány célja, hogy az életük, egészségük megóvásáért felelős felnőttek minél kevesebb gyermeket, állatot hagyjanak magára a tűző napon parkoló, lezárt járművekben. A 30 Celsius fokos melegben ugyanis az autó belseje 10 perc alatt 70 fokosra forrósodhat, így már néhány percnyi felelőtlenségnek is súlyos egészségkárosodás vagy akár halál lehet az ára.
A kampányhoz eddig öt áruházlánc, a Lidl, a Metro, a Reál, a Spar és a CBA egyes üzletei csatlakoztak. A matricákkal az áruházak és üzletek bejáratainál találkozhatnak majd a vásárlók. A NÉBIH a hivatal zöldszámán (80/263-244) vagy az ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu e-mail címén további vendéglátó-, valamint kereskedelmi helyek jelentkezését is várja, akik a matrica kihelyezésével támogatnák a kezdeményezést.

Forrás: NÉBIH

A MÁV megkönnyíti az eljutást a Balatonhoz, a Velencei-tóhoz és a Szigetre is

A hőségben aki csak teheti, igyekszik vízpartra menekülni. A MÁV augusztus 27-ig 15 százalékos engedményt ad a Velencei-tóhoz és a Balatonhoz utazó, jegyüket interneten megvásárló utasok részére. Az e-Balaton, illetve az e-Velence kedvezmény azonban csak a menetrendi keresőben @-cal jelölt vonatok esetében, online váltott jegyekre érvényes. A nyári menetrendváltástól bevezetett kedvezménnyel igénybe vehető vonatok listája itt tekinthető meg.

Ötven százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít a MÁV-START és a GYSEV az augusztus 9. és 16. között zajló „Sziget Fesztivál 2017" rendezvényre utazóknak. A kedvezmény bármely belföldi állomásról igénybe vehető Budapesten a Keleti, Nyugati és Déli pályaudvarra, Kelenföld és Kőbánya-Kispest állomásra. Az alkalmi menettérti jegy visszautazásra a belépő (karszalag) felmutatásával, vagy az alkalmi menettérti jegy lebélyegeztetésével érvényes. A bélyegzés helyszíne a „Sziget városközpontban" található MÁV-START-os mobilpénztár-autónál lesz, ahol nemzetközi menetjegyváltásra is lehetőség nyílik. Bővebb információkat itt lehet elérni.

A Sziget ideje alatt nappal a megszokottnál sűrűbben indítja és éjjel is közlekedteti a H5-ös (szentendrei) járatokat a MÁV-HÉV. Közösségi közlekedéssel leggyorsabban a H5-ös HÉV-vel közelíthető meg az Óbudai-sziget, a fesztivál helyszíne, ezért augusztus 9-én (szerdán) 5:00-tól 16-án (szerdán) 20 óráig a megszokottnál sűrűbben, hatkocsis szerelvénnyel közlekedik. A HÉV a fesztivál ideje alatt a Batthyány tér és Kaszásdűlő között éjszaka is jár, negyedóránként. Az augusztus 5-től érvényes Sziget-Budapest CITYPASS karszalaggal ingyenesen vehető igénybe a közösségi közlekedés. További hasznos információk itt találhatók.

Vizet osztanak a határátkelőhelyeken is Forrás: Origo

A hőségben segít a RUTIN

A RUTIN – Rendőrségi Útinformációs Rendszer – elnevezésű, mobiltelefonokra kifejlesztett forgalmi tájékoztató applikációja is segíti a turisták utazását, közlekedését.

Teljes nagyüzemben, nyolc-kilenc sávon üzemel a nyári csúcsidőben a röszkei autópálya-határátkelőhely. A Szegedi Határrendészeti Kirendeltség munkatársainak a Készenléti Rendőrség határvadászai is besegítenek a zökkenőmentes forgalomirányításban.

– A határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő rendőrök a forróságban hűtött ásványvizet osztanak a sorban álló, átlépésre várakozó utasoknak – mondta Szabó Szilvia Katalin százados, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. – Az átkelőhely teljes kapacitással működik. Forgalomtereléssel, más határátkelőhelyekre történő átirányítással is igyekszünk csökkenteni a torlódást, akik pedig bent ragadnak a dugóban, azoknak segítünk elviselhetőbbé tenni a helyzetet a hűtött vizespalackokkal.

A rendőrség a következő hetekben is erős forgalomra számít, hiszen Nyugat-Európából továbbra is vendégmunkások ezrei mennek haza szabadságra, a turistafolyam pedig heti turnusonként cserélődik. A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről a www.police.hu oldal Határinfó rovatában, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) applikáció segítségével is tájékozódhatnak az utazók.

– Meggyorsítja a határátlépést, ha indulás előtt mindenki ellenőrzi úti okmányai meglétét, a várakozóknak a vizet osztogató kollégák javasolják, készítsék ezeket elő a sorban várakozás alatt – folytatta a sajtószóvivő. – Fontos ellenőrizni utazás előtt a gépkocsi műszaki állapotát is, a 30 fok feletti kánikulában vegyenek magukhoz elegendő mennyiségű folyadékot.