Fináli Gábor: Nekem ez a küldetésem

Vágólapra másolva!
Fináli Gábor, a Hunyadi téri zsinagóga, az Ohel Avraham rabbija, a Bejn Hayamim zenekar énekese a HETI TV Pirkadat című műsorában beszélt közelgő koncertjükről, de természetesen szó volt még a Hunyadi térről is.
Vágólapra másolva!

Valóban, a Bejn Hayamim zenekarban zenélek, fel is lépünk a Zsidó Kulturális Fesztiválon, szeptember 12-én, a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában, amelyik a második legnagyobb befogadóképességű zsinagóga Budapesten. Egy kétórás műsorral készülünk,

természetesen lesznek sztárvendégeink is,

ám a nevük legyen meglepetés - mondta Fináli Gábor a Pirkadatban.

A rabbi beszélt arról is, hogy nagyon sokan ismerik a zsidóság klezmer-arcát. A klezmer egy bizonyos korszaknak, egy bizonyos helynek volt a zenéje, tartozik hozzá egy stetlromantika.

Ez nem képezi le a zsidóság 3800 évét és nem képezi le a földrajzi elhelyezkedését sem -

tette hozzá. Azt gondolom, hogy nem kéne belesuvasztani magunkat a letűnt, a mindig megvert és síró világba, hanem érdemes akár zenei nehéztüzérséget bevetve, rockosítva előadni azt, ami minden pénteken, szombaton hallható a zsinagógákban.

"Én a kiruvnak, a visszacsábításnak azt az oldalát vállalom fel, hogy nem feketében és nem strájmlival imitálom azt a kort, ami letűnt, hanem azt, amit minden szombaton hallható. Nekem ez a küldetésem."

A teljes beszélgetést itt tekintheti meg.