Medvetámadások: még mindig nem lehet kilőni a székelyföldi medvéket

medve, Alaszka, medvebocs
Vágólapra másolva!
Még mindig nem írta alá a román környezetvédelmi miniszter, Gratiela Gavrilescu a medvék kilövésére vonatkozó rendeletet, pedig a saját maga által megadott határidő is lejárt - olvasható a kronika.ro-n
Vágólapra másolva!

A Krónika megkereste a minisztériumot, ami azt válaszolta kérdésükre, hogy jelenleg véleményezik a rendeletet.

A kilövésre vonatkozó intézkedés, melyben engedélyezik a veszélyes medvék leölését, nem az úgynevezett kilövési kvóta visszaállítását jelenti, hiszen az a minisztérium szerint nem oldaná meg a problémát.

A Hargitai megyei önkormányzat elnöke, Borboly Csaba azt mondta a rendeletről, hogy az

végrehajthatatlan, mert nem áll összhangban a közigazgatási döntések átláthatóságáról szóló törvénnyel.

Az ugyanis azt tartalmazza, ha emberi életet veszélyeztet, akkor nincs szükség a kérdést közvitára bocsátani.

Az önkormányzati elnök szerint mindenekelőtt azt kellene tisztázni, hogy mikor minősül egy medve veszélyesnek, milyen károkat kell okozniuk, hogy elpusztítsák őket.

Borboly azt is kiemelte, hogy az sincs megnevezve, mekkora kártérítésre jogosult az, akit megtámad egy medve - vagy egyáltalán jogosult-e.

Hargita megyében eddig több mint 50 medve garázdálkodott és okozott károkat. A politikus pedig úgy látja,

szükségszerű lenne kialakítani egy olyan megoldást, mellyel megóvják az emberi életet és a medvepopulációt, hiszen nem csak a puska jelentheti az egyetlen megoldást a problémára.

medve Forrás: magasles.reblog.hu

A Krónika arról is beszámol, hogy a hét eleje óta már három medvét gázoltak el a sofőrök a háromszéki utakon, az egyik egy medvebocs volt. A bodoki polgármester, Fodor István azt állítja, hogy a medvék csak károkat okoznak. Miként azt Fodor is mondta, hogy

a medvetetemeket, - amelyek vonatbalesetek vagy gázolások következtében maradnak az úton - az önkormányzatnak kell eltakarítania.

Ez a művelet pedig kiadással jár. Fodor úgy gondolja, hogy ha a minisztérium korlátozza a medvék kilövését, akkor ezeket az esetleges költségeket szintén fedeznie kell.

A nagyvadak több városban is rendre károkat okoznak. Tönkreteszik a termőföldeket, és háziállatokat pusztítanak el.