Kőbányai: Ezért kell foglalkozni a holokauszttal

Vágólapra másolva!
Kőbányai János író, a Múlt és Jövő folyóirat főszerkesztője arról beszélt a HETI TV Pirkadat című műsorában, hogy miért is kell foglalkozni a holokauszttal. Szóba kerültek még neves szerzők, akiket érdemes és kell is olvasni.
Vágólapra másolva!

A holokauszt nem engem foglalkoztat, hanem a magyar társadalmat, tudatosan vagy éppen tudat alatt. Én magam tudatosan foglalkozom vele, hiszen ha csak az általam szerkesztett lap alcímét mondom, ami úgy szól, hogy zsidó kulturális folyóirat, ha a zsidósággal foglalkozunk, akkor

bizony nem elkerülhető a holokauszt témája -

mondta Kőbánya János.

Kőbányai elárulta, amikor Patai József művét elkezdtem folytatni, ez ugye a Múlt és Jövő, 1988-ban, akkor Ember Mária, aki támogatta is a munkánkat mondta, minden lapszámban kell foglalkozni a holokauszttal.

Még azt sem mondhatom, hogy ezt a javaslatot én írtam volna felül, hanem az akkor beinduló szerzők akarata, érzései írták felül, mert sorra kaptam a holokauszttal kapcsolatos műveket, tanulmányokat, írásokat - tette hozzá.

Kőbányai arról is beszélt, hogy Magyarországon

a zsidó kultúrával foglalkozni akkor, most sem egy teljesen elfogadott álláspont,

sokan azt gondolják, hogy a zsidó kultúra az nem más, mint a klezmer, a sólet, a gefilte fisch. Persze a Múlt és Jövőnek akkor sem volt könnyű a helyzete, amikor például a Nyugattal egy időben jelent meg, Patai Józsefnek sem volt egyszerű, pedig számos közös szerzője volt mindkét folyóiratnak, mint például két zseniális szerző Komlós Aladár és Pap Károly - tette hozzá.

A teljes beszélgetést itt tekintetik meg.