Fidesz: Az Alstom-botrány kenőpénzei a baloldalhoz vándoroltak

Alstom Metropol szerelvény BKK-BKV 2-es metró épület belső FOTÓ FOTÓTÉMA KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY metró metróállomás metrószerelvény Pillangó utca sín
Budapest, 2013. szeptember 6. A BKK-BKV 2-es metró vonalán közlekedő Alstom Metropol szerelvény megérkezik az Örs vezér tere irányából a Pillangó utcai megállóba. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
Budai Gyula fideszes parlamenti képviselő szerint egyértelmű, hogy az Alstom-ügyből származó kenőpénzek baloldali politikusokhoz, illetve az MSZP és az SZDSZ kasszájába vándoroltak.
Vágólapra másolva!

A kormánypárti politikus azt mondta: az Alstom-ügy "minden idők legnagyobb korrupciós botránya Magyarországon", amelyben a nyomozás és a különböző bizottságok által lefolytatott vizsgálatok alapján egyértelmű, hogy a felelősség a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai-kormányokat és a Demszky Gábor által irányított MSZP-SZDSZ-es városvezetést terheli. Szerinte az is megállapítható, hogy

a pénz jelentős része az MSZP-hez és az SZDSZ-hez vándorolt.

2,7 millió eurónyi kenőpénz

Hangsúlyozta: fény kell, hogy derüljön arra, hová tűntek a "súlyos milliárdok", a magyar közvélemény joggal tart igényt azokra az információkra, amelyek feltárják, hogy mi áll a metróberuházások mögött. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Királyság Jelentős Csalások Elleni Hivatala szerint az Alstom-vezetők 2,7 millió euró kenőpénzt biztosítottak a metróberuházás kapcsán magyar politikusoknak, amiből 600 ezer euró a Medgyessy Péter volt miniszterelnök felesége érdekeltségébe tartozó cég "tiszteletdíja" volt, de a további pénzek sorsa kérdéses.

Az Alstom-botrány szálai a baloldal politikusaiig érnek Forrás: MTI/Jászai Csaba

Hangsúlyozta: az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése alapján

a 4-es metró beruházásának egyharmadát, 166 milliárd forintot "elloptak",

amiből az Európai Bizottság döntése alapján a magyar kormánynak és a fővárosnak 59 milliárdot kell visszafizetni. Ugyanakkor a kabinet és Budapest vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy ez az összeg jelentősen csökkenjen - hangsúlyozta.

Feljelentést tett a kormány

Budai Gyula felidézte: az ügyben a kormány feljelentést tett, amelynek nyomán a Központi Nyomozó Főügyészség a metrószerelvények beszerzésével kapcsolatban vizsgálódik, ezt a nyomozást december 3-áig meghosszabbították, a Nemzeti Nyomozó Iroda pedig az alagutak, állomások kialakítása ügyében nyomoz. Emellett - folytatta - a parlament gazdasági bizottsága és a fővárosi metrókorrupciós munkacsoport is vizsgálatot folytat az ügyben.

Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy az ügy szereplői az elmúlt időszakban bojkottálták ezeket a bizottsági üléseket,

Medgyessy Péter kivételével egyetlen érintett sem jelent meg a testületek előtt,

sem Gyurcsány Ferenc, sem Bajnai Gordon, sem Demszky Gábor, sem Hagyó Miklós volt MSZP-s alpolgármester, sem Horváth Csaba MSZP-s, sem pedig Gy. Németh Erzsébet DK-s politikus. Megjegyezte: Medgyessy Péter meghallgatásán bizonytalanul reagált arra, hova tűntek a milliárdok a metróberuházásból.