Így jár az, aki kutyát talál

Vágólapra másolva!
Ha látunk egy kóbor kutyát az utcán, nehéz eldönteni, hogy segítsünk neki, vagy pedig hagyjuk a sorsára. Mi az előbbit választottuk és elég kétségbeejtő, hogy mennyire nehéz segítő kezeket találni ma Budapesten.
Vágólapra másolva!

Az esti kutyasétáltatás közben két barátommal találtunk egy kutyát a II. János Pál Pápa téren. Senki sem tudta, hogy ki a gazdája és hol van.

A talált kutya a II. János Pál pápa téren. Forrás: Facebook.com

Középtermetű, barna kutya, bilétája nem volt, csak egy lila hám a hátán. Már este tíz óra körül lehetett, tehát esélytelen volt, hogy bármelyik állatorvost elérjük, ezért elmentünk az Állatorvostudományi Egyetemre. Ott ugyanis van ügyelet.

Magyarországon 2013 óta minden négyhónapos kutyába kötelező mikrochipet tenni, amin a tulajdonos adatai is szerepelnek. Ezt szerettük volna leolvastatni az egyetemen.

Útközben különböző közösségi oldalakon megosztottunk képeket a kutyáról, hátha a gazdája jelentkezik. Az egyetemen nem jutottunk tovább a portánál, ott elmondtuk, hogy miért jöttünk. A biztonsági őr felhívta a doktort, aki azt üzente, hogy

30 ezer forintért bemehetünk és leolvassa a chipet.

A leolvasás nagyjából 2 perces procedúra. Persze az orvossal mi nem beszélhettünk telefonon. Este 11 órakor már nem tudtunk máshova menni, és egyikünk sem szerette volna hazavinni a kutyát.

Az egyikünknek tanul és dolgozik is ismerőse az egyetemen, őt hívtuk segítségül. Egy másik épületbe vezetett minket, ahol le tudtuk olvasni a chipet, izgultunk, hogy van-e benne egyáltalán. Sajnos csak a chip sorszámát és a kutya nevét tudtuk meg, a gazdájáról semmit, mert azok személyes adatok, amik egy védett adatbázisban vannak.

Az ismerős felvette orvosi ruháit és visszament az egyetemre, hogy megnézze az adatbázisban a tulajdonos adatait a sorszám alapján. A doktor úr asszisztense viszont ezt nem engedte neki,

- kérdezte a hallgatót, utána pedig közölte vele, hogy neki is ugyanúgy 30 ezerbe kerül megnézni az adatokat, hiába tartana csak pár percig az egész.

Nem maradt választásunk, mivel fizetni nem akartunk, eljöttünk.

Miután eljöttünk, az első sarkon belefutottunk egy rendőrautóba. Tőlük is megpróbáltunk segítséget kérni,

- próbált segíteni egyikük, de azt tőle sem tudtuk meg, hogy hova tegyük a kutyát másnapig, illetve másnap, amikor mindenki dolgozni megy.

A talált kutya a II. János Pál pápa téren. Forrás: Facebook.com

Csupán az Illatos úti ebtelep telefonszámát adták meg, de őket sem lehetett elérni késő este. Vagyis egyikünk kénytelen volt hazavinni a kutyát éjszakára. Végül szerencsénk is volt, másnap reggel az Illatus úti ebtelep segítségével megkerült a gazdája.

Több állatorvost is megkérdeztünk, hogy mit lehet tenni hasonló esetben. Ők azt mondták, hogy náluk nem kell fizetni a chipolvasásért. Igaz, ilyen későn, már szinte senki sem tart nyitva.

A nevét azonban egyikük sem vállalta. Azt mondták, nem akarják, hogy ilyen üggyel kapcsolatba kerüljön a nevük.

A Budapesti Állatkórházban egyébként nem kérnek pénzt a chip leolvasásért ügyeleti időben sem, ha kóbor kutyáról van szó. Ugyan sok budapesti étteremben, kávézóban is akad leolvasó, de itt is csak a chip sorszámát és a kutya nevét tudják leolvasni, a gazda adataiért az állatorvoshoz kell elmenni.

Kerestük az Állatorvostudományi Egyetemet is, Németh Tibor rektorhelyettes elmondta, hogy az egyetem klinikája este nyolc és reggel nyolc óra között

kizárólag életveszélyben lévő vagy sürgősségi állatorvosi ellátást igénylő betegeket fogad,

például ha egy kutyát elütött egy autó. A chip leolvasása, még ha csak pár percig is tart, nem tartozik ebbe a kategóriába, erre a nap többi részében van lehetőség.

A 30 ezer forint, ami tőlünk is el akartak kérni, az

- írta levelében Németh Tibor. Ez az alapdíj akár növekedhet is, ha háziállatunkon speciális, életmentő műtétet kell végezi.