Viharokkal jött a lehűlés

Felhőszakadás a Fővám téren 2017 augusztus 6-án Felhőszakadás a Fővám téren 2017 augusztus 6-án kánikula hőség meleg
Felhőszakadás a Fővám téren 2017 augusztus 6-án
Vágólapra másolva!
Az ország nagy részét elérték már a viharfelhők. Este hat órára már szinte csak az Alföldön volt hőség. Hét órakor Szegeden még mindig 36 fok volt, miközben Sopronban alig 20. Orosházánál dió nagyságú jég esett, hatalmas szupercella puszított a környéken. A nyugat felől érkező viharok mindenhol jelentős lehűlést okoztak, a hőmérséklet az ország nagy részén már 30 fok alatt van. Kövesse itt a hőhullám utolsó napját - keddtől úgyis jön a következő.
Vágólapra másolva!

Több hullámban érkeznek a viharok,

a Köpönyeg.hu radarképe szerint sorban, egymás után pattannak ki nyugaton a kisebb-nagyobb felhők. Azokon a területeken, ahol már lecsapott a vihar, 24-23 fokot mutatnak a hőmérők, az ország keleti felén még mindig 35 fok és a feletti a hőmérséklet.

A Dunántúlon sokfelé fordul elő zivatar, míg

Békés megyében igen heves szupercella pusztít

- figyelmeztet a Köpönyeg.

Orosházánál dió nagyságú jég esett. A város több pontján az útra és a járdára dőltek a faágak, fák, emiatt riasztották a tűzoltókat, de Gyopárosfürdőn is minden második utcában intézkedniük kell a tűzoltóknak - közölte Baráth Ilona, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Járhatatlanná vált a 47-es főút elkerülő szakasza, és jelenleg nem közlekedik a vonat Orosháza és Szeged között.

Frissítés: Újra járnak a vonatok Orosházán és környékén.

Tűzoltók dolgoznak Orosháza határában, a 47-es számú főúton ahol a vihar fákat döntött ki. Forrás: MTI/Rosta Tibor

Dávid Zoltán polgármester vasárnap este az MTI-nek elmondta: húsz perc alatt söpört végig a vihar a városon, a belvárosban rengeteg fát tépázott meg és döntött ki a viharos szél. Fa dőlt egy idősek otthona udvarára, a szakrendelő és a piac tetőszerkezetét megbontotta a szél, utóbbinak a felét le is vitte. Sok helyen nincs áram, és lehetséges, hogy hétfőn az egyik óvodát nem tudják kinyitni, mert ott is gondok vannak - tette hozzá a városvezető.

A Balatonra kiadták a viharjelzést

Már másodfokú viharjelzés van érvényben a Balatonon. Megindultak a strandolók a főváros felé, ezért jelentősen lelassult a forgalom az M7-es autópályán.

A viharok délnyugat felől közelítik meg a főváros budai kerületeit, a Pilis és a Dunakanyar térségét.

Viharfelhők Budapest felett. A képre kattintva galéria nyílik a nagy budapesti zivatarról Forrás: Origo

A Dunántúl északi részén sorra pattannak ki a zivatarok, a Balatonnál szeles az idő - írta a Köpönyeg.hu a percről percre beszámolójában. Több észlelő küldött fotókat a portálnak, főleg Budapestről, ahonnan már látszik az érkező vihar széle.

Forrás: Köpönyeg.hu/Judit észlelése

Az egész országban heves zivatarokra figyelmeztetnek

Pest, Baranya, Borsod, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyékre elsőfokú, a többi megyére

másodfokú figyelmeztetést

adott ki a meteorológiai szolgálat heves zivatarok miatt. Az ország nagy részén másodfokú a figyelmeztetés felhőszakadás miatt is. Ez azt jelenti, hogy akár 50 milliméternél is több csapadék hullhat.

Leálltak a villamosok Budapesten, a Libegő sem üzemel

A heves esőzés miatt három villamosjárat helyett pótlóbuszok közlekednek - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vasárnap este a Facebook-oldalán.

A 24-es villamos helyett pótlóbuszok járnak a Keleti pályaudvar és az Orczy tér között. A 28A villamos helyett pótlóbuszok közlekednek az Élessarok és a Kada utca/Maglódi út között, a 37A villamos pedig az Őrház és a Sörgyár között

nem jár. A 99-es busz pedig módosított útvonalon közlekedik, nem érinti a Mátyás tér megállót.

A Libegő a kedvezőtlen időjárás miatt nem üzemel - tették hozzá.

Felhőszakadás a Fővám téren. A képre kattintva galéria nyílik a nagy budapesti zivatarról Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szalmabálák égtek a forróságban

Barát Ilona, a békés megyei katasztrófavédelmi hivatal szóvivője az Origónak elmondta, hogy délben Mezőhegyes és Tótkomlós között, egy állattartó telepen is lángra kaptak a szalmabálák. A lángok elfojtásán a mezőkovácsházai és az orosházi hivatásos egységek dolgoznak. A tűz oka egyelőre ismeretlen.

Az észak-nyugati megyékbe a reggeli órákban megérkezett a lehűlés.

Vas és Győr-Moson-Sopron megyében is csak 20-22 fokot mértek.

Egyed László, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Hivatal szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy szombatra virradóra egy erős széllel járó viharzóna már átvonult Vas megyén.

Akkor 27 milliméternyi csapadékot mértek, a tűzoltóktól kidőlt fák vagy leszakadt nagyobb ágak eltávolítása miatt kértek segítséget.

Sopronban reggel hét órakor 22 Celsius-fok volt, erősen felhős égbolttal. Délelőtt Győr-Moson-Sopron megye-szerte is heves zivatarok, kisebb viharok voltak.

Dör település határában villámcsapás következtében csaknem 400 négyzetméter alapterületen ezer szalmabála lángolt. A mezőgazdasági területen 7 tűzoltóautóval sikerült megfékezni a lángokat.

Vasárnap estig szinte minden megyében kisebb-nagyobb záporokra, zivatarokra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. A képre kattintva galéria nyílik a nagy budapesti zivatarról Fotó: Mudra László - Origo

Úton a felfrissülés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kora délutántól kezdődően egyre többfelé, már a Dunántúlon is kell ismétlődő záporokra, zivatarokra számítani.

Késő délutántól az ország déli részein is lehetnek felhőszakadással járó heves zivatarok viharos széllökésekkel, sőt jégesővel is.

Vasárnap estétől már keletebbre is tartós esőre kell készülni!

A legmagasabb nappali hőmérséklet Sopron környékén már csak 24, 25 fok körül lesz, másutt általában 28 és 34 fok között marad. Délkeleten azonban délután továbbra is 36, 37 fok körül alakul az átlaghőmérséklet.

Késő estére többnyire országosan 22 és 29 fok közé csökken a hőmérséklet.