A kánikula csúcspontján vagyunk: hőség után jégeső jöhet

Nyáron meleg van. Hőség, nyár, napsütés, jó idő.
Nyáron meleg van. Hőség, nyár, napsütés, jó idő. 2017.08.01-02 Budapest Fotó: Csudai Sándor
Vágólapra másolva!
Továbbra is a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetés van érvényben az ország nagy részén. Ma még óriási a hőség, csak néhány szerencsés helyen lehet kisebb eső. Holnap is csak néhány fokot csökken a maximum-hőmérséklet, viszont lehetnek zivatarok és jégesők is.  
Vágólapra másolva!

Továbbra is a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt Budapesten és Pest, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében. Az Alföld északi részén és északnyugaton élő szerencsések még ma este kaphatnak az esőből, vasárnap délután viszont bárhol kipattanhatnak zivatarok.

Szombaton még marad az országos hőség, a maximum

ma délután 33-38 fok

között alakul, de északnyugaton és az Északi-középhegység térségében hűvösebb, a Dél-Alföldön ennél melegebb is lehet. A késő esti órák sem hoznak érdemi felfrissülést, mindössze 26-32 fok közé hűl le a levegő.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Hőség után zivatar és jégeső

Vasárnap a legalacsonyabb hőmérséklet 18-24 fok között, a legmagasabb hőmérséklet északnyugaton 28, délkeleten 36 fok körül alakul. Ezek még mindig magas értékek, de már

hőség helyett heves zivatarokra

és felhőszakadásra fognak figyelmeztetni.

Egyébként szombaton az Alföld északi részén, majd késő délutántól inkább északnyugaton várható néhol zivatar és viharos szél. Ezeken a tájakon egy-egy intenzívebb zivatar kipattanása sem zárható ki. Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyére a felhőszakadás és a heves zivatar veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetéseket adtak ki.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Éjszaka és vasárnap reggel az északi, északnyugati területeken helyenként, majd napközben egyre inkább délebbre, és már nagyobb számban várható zivatarok kialakulása. Késő délutántól heves zivatarok is lehetnek, legnagyobb eséllyel a Dunántúl középső területein és az Alföld nyugati részén.

Ahogyan azt már megszokhattuk, a hőségnek ezúttal is heves zivatarok vetnek véget. Néhol 20 milliméternyi csapadék eshet, akár

2 centis jéggel

és 80 km/h-t meghaladó széllel.

Megdőlt a hajnali melegrekord

A pécsi rekordot a Lágymányos döntötte meg, ahol mindössze 26,6 fokig hűlt a levegő.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A tűzoltóknak is sok munkájuk akadt szombaton: az 51-es főút mellett a bozótos égett, Debrecenben kigyulladt egy mozdony, illetve két lakástűzhöz is riasztották őket.

Sokan rosszul lettek a hőségtől

Makón a Continental gumigyár dolgozói közül többen rosszul lettek pénteken, volt, akinek az orra is vérzett a forróságban. A kánikula nagyon megviselte a munkásokat, ezért a kazánosok sztrájkba kezdtek. A cégvezetés persze nem örül a hirtelen jött munkabeszüntetésnek, mert szerintük egyrészt ők mindent megtettek a dolgozók biztonsága érdekében, másrészt a sztrájk ebben a formában jogellenes.