A munka utáni adók csökkentését javasolja az ÁSZ elnöke

2017.08.05. 14:11

A béreket terhelő adók csökkentése elsődleges feladatat, mert Magyarország még mindig túladóztatja a munkát a környező országokhoz, illetve az Európai Unió átlagához képest, ami rontja a versenyképességünket - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a M1 aktuális csatornán.

Magyarország érdeke, hogy a gazdasági lendület fennmaradjon, aminek fontos feltétele, hogy ne legyen nagyobb adóteher a béreken, és ne legyenek magasabbak a munkát terhelő járulékok, mint versenytársainknál - fejtette ki Domokos László.

Ugyanakkor jelenleg még nincs olyan helyzetben a költségvetés, hogy a kiadási oldalt csökkentse, mert sok elmaradt állami feladat van, amit finanszírozni kell.

- nyilatkozta az ÁSZ elnöke, aki szerint a gazdaság fenntartható fehérítéséből származó többletbevételeket lehetne adócsökkentésre fordítani.

Az Állami Számvevőszék elnöke szerint minden Magyarországon létrehozott érték mintegy ötöde a szürke- vagy a feketegazdaságban marad, azaz kikerüli az adóhivatalt.Forrás: MTI/Mohai Balázs

Domokos László felidézte, hogy 100 forint jövedelem után Magyaroszágon több mint 55 forint adót kellett fizetni 6-10 évvel ezelőtt. Ez mostanra lement 48 százalék körülire, az Európai Unióban viszont 40 százalékos átlagon van, tehát félúton járunk.Domokos kitért arra is, hogy 24-25 százalékos volt a hazai feketegazdaság 8-10 évvel ezelőtt, ami mára 20 százalék alá csökkent.

Ugyanakkor szintén versenyképességi hátrány, hogy minden Magyarországon létrehozott érték mintegy ötöde a szürke- vagy a feketegazdaságban marad, kikerüli az adóhivatalt. - mutatott rá, hozzátéve, hogy Ausztriában 12 százalékos ez az arány.

Az ÁSZ elnöke szerint 8-10 év alatt lehet megközelíteni az osztrák szintet, illetve a munkát terhelő adók csökkentése is többéves feladat.