A legtöbbet a fesztiválozók tehetnek a saját biztonságukért

2017 Sziget fesztivál sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
Kevesebb, mint egy hét és elkezdődik a 25. Sziget Fesztivál. A szervezők idén is nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra; már a beköltözéstől él a 24 órás egészségügyi biztosítás, több mint 10 mentőegységgel és több, mint 40 fővel áll készen az OMSZ. A Helperek Egyesület összesen 600 fős személyzettel segíti a betegek ellátását a Sziget alatt.
Vágólapra másolva!
24 órás egészségügyi biztosítás lesz idén is a Szigeten. Fotó: Hirling Bálint - Origo

Napi 90000 emberre számítanak

Picit kevesebb vendéget várnak a jubileumi 25. Sziget fesztiválra tavalyhoz képest, de így is közel 90000 ember fog napi szinten ellátogatni a fesztiválra. Kádár Tamás, a Sziget kft. ügyvezető igazgatója szerint, habár ez egy városnyi embert jelent, a fesztivál során szerencsére kevesebbszer van szükség a mentősök munkájára, mint egy átlagos városban egy átlagos napon.

Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, az OMSZ évek óta biztosítja a Sziget egészségbiztosítási ellátását, évről-évre fejlődnek, ezt bizonyítja, hogy a FINA vizes vb ideje alatt is tökéletesen helytálltak.

Idén újdonság lesz, hogy a karszalagon lévő QR-kódot a mentősök is be tudják olvasni,

így azonnal látják a beteg legfontosabb adatait. Ezen felül közös gyakorlatot végeztek a Honvéd Kórházzal együtt, betegátadás, betegellátás tekintetében.

A főigazgató elmondta; olyan rendszert adaptáltak a fesztiválra, amelyet a mindennapokban is használnak.

Dr. Csató Gábor szerint a szülők teljes nyugodtsággal engedhetik el a fiatalokat a fesztiválra.

Minden esetre fel vannak készülve

Az egészségügyi ellátás már a Sziget fesztivál legelejétől, a beköltözés időszakától, azaz

augusztus 6. 18:00-tól él,

emelte ki Benis Dániel technikai vezető. A mentősök figyelnek a külső körülményekre is, ilyen például a hőségriadó, az erről való tájékoztatás, a hűtésekről való gondoskodás, hogy senki ne kapjon napszúrást a koncertezés alatt. Abban az esetben, amennyiben a legmagasabb fokú hőségriasztás lép életbe, természetesen vizet is osztanak majd a bejáratoknál, a nagyszínpad környékén és a ledfalakon folyamatosan tájékoztatják a fesztivál lakóit az aktuális időjárási viszonyokról, veszélyekről animációkkal, szöveges tartalommal több nyelven.

- hangsúlyozta Benis Dániel.

Dr. Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója és Kádár Tamás a Sziget kft. ügyvezető igazgatója a csütörtök délutáni sajtótájékoztatón. Fotó: Hirling Bálint - Origo

Szeles Géza, a Helperek Egyesület elnöke elmondta, folyamatosan próbálják a fesztivál ideje alatt keresni és megelőzni az elváltozásokat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 9 szektorban három fős elsősegély járőrők, időnként négy fős biztonsági személyzettel kiegészíve teljesítenek szolgálatot és próbálják a segítséget közelebb vinni, illetve felismerni azokat a szituációkat, amik egészségügyi kockázatot jelentenek.

Összesen 600 fő dolgozik kint a helperek keretében (orvosok, ápolók, pszichológusok, drogprevenciós helyszínek, tolmácsok és a járőrök).


Az öt kihelyezett rendelőben műszakonként hat orvos és nyolc-kilenc nővér fog dolgozni.