Két embert élesztettek újra a vízimentők

Balatonmáriafürdő, 2015. július 7.
Fürdőző a balatonmáriafürdői strandon 2015. július 7-én. Az országos tiszti főorvos július 4-től július 8-án éjfélig hőségriadót rendelt el, mert ebben az időszakban eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Cel
Balatonmáriafürdő, 2015. július 7. Fürdőző a balatonmáriafürdői strandon 2015. július 7-én. Az országos tiszti főorvos július 4-től július 8-án éjfélig hőségriadót rendelt el, mert ebben az időszakban eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Sikeres napjuk volt a Balatonnál a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata munkatársainak, hiszen két ember életét is megmentették.
Vágólapra másolva!

Nem sokkal 11 óra után lett rosszul egy 70 éves nő a balatonlellei strandon. A vízimentők közleménye szerint nem mutatott életjeleket, ezért egyik mubnkatársuk megkezdte az újraélesztést. A VMSZ Ábrahámhegyről indította a sürgősségi mentőhajót, amelynek személyzete, valamint a Gyermekmentő Alapítvány helyszínre riasztott mentőhelikopterének személyzete közösen küzdöttek a nő életéért.

Közel egy órán át tartó újraélesztés után a helikopterbe vitték, de a felszállás előtt újra leállt a keringése, és így megint újra kellett éleszteni. A második beavatkozás után sikerült olyan stabil állapotba hozni, hogy a mentőhelikopter kórházba vihette. A nőről időközben kiderült, hogy néhány napja a szívével kezelték, így valószínű, hogy szívbetegsége miatt lett rosszul a vízben.

A balatonlellei esettel nagyjából egy időben Tihanyban egy férfit vettek észre a strandolók, ahogy a vízen lebeg. Őt is a VMSZ munkatársai kezdték újraéleszteni azt követően, hogy a vízből kimentették. Feltehetően ez a férfi is rosszul lett és így kerülhetett a vízbe. Őt hamar sikerült visszahozni, ettől kezdve ugyan még eszméletlen volt, de már spontán légzése alakult ki. Ehhez az esethez Tihanyból indult egy sürgősségi mentőhajó, végül egy mentőkocsi vitte kórházba.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata a két eset kapcsán, különös tekintettel a kánikulára, fokozott óvatosságra inti a különböző betegségekben szenvedőket. Számukra ugyanis a fürdőzés, ami együtt jár a napon tartózkodással, fokozottabb veszélyt jelent, mint az egészséges szervezetű embereknek.

A VMSZ munkatársa készenlétben a balatonakarattyai strandon Fotó: Magócsi Márton