Gyalázatos Jobbik-ötlet: ne szavazzon, akinek nincs általános iskolája

Vágólapra másolva!
Meglepő javaslattal állt elő Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője a Facebookon. Azt írta, hogy zajlik a párt választási programjának a kidolgozása, ebbe pedig bekerülhet, hogy ne szavazhasson az, akinek nincs általános iskolai végzettsége. Ez a terv százezreket érintene Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Javában zajlik a Jobbik választási programjának kidolgozása, amely azt is kilátásba helyezi, hogy az általános iskolai végzettséggel nem rendelkezők ne szavazhassanak - erről írt néhány napja az egyik Facebook-bejegyzésében Dúró Dóra, a Jobbik parlamenti képviselője.

Dúró szerint részletes, szakmailag alátámasztott és igényes módon fogják az elképzeléseiket a magyar emberek elé tárni. Ennek lenne tehát része, hogy elvennék legalább kétszázezer magyar állampolgár szavazati jogát.

A felmérések szerint ugyanis jelenleg a társadalom 3,2 százalékának nincs meg a 8 osztály, ez a körülbelül a 8 milliós választópolgárra kivetítve mintegy 250 ezer embert jelent.

A mutató egyébként az utóbbi években javult, Rétvári Bence államtitkár egy hónapja beszélt a 2011-es általános és a 2016-os kis népszámlálása adataira hivatkozva arról, hogy a nyolc általános iskolai végzettséggel sem rendelkezők aránya csökkent: míg 2011-ben ez 4,9 százalék volt, addig most 3,2 százalék. A többi európai országhoz képest ez nem rossz arány, de az emberek egy részétől elvenni a választás lehetőségét, szabadságát, gyalázatos ötletnek tűnik. Sőt, az is.

Az antiszemita és az elsősorban Simicskához köthető, korrupciós botrányok mellett, a pártszakadás után kétség kívül itt van tehát az újabb Jobbik-ügy.

Kerestük a Jobbikot a kérdésben, azt szerettük volna megtudni a párttól, hogy valóban tervezik-e a 8 osztállyal nem rendelkezőktől elvenni a választási jogot, és ha igen, mikortól és milyen indokból vezetnék be az intézkedést. Amint választ kapunk, megírjuk. És természetesen arra is kíváncsiak lennénk, hogy miért találták ezt ki. Ezzel kapcsolatban végképp nem szeretnénk találgatni, még kevésbé elemezgetni az ötlet alantasságát.