Kockázatos növényeket hozni a külföldi nyaralásról

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint veszélyes növénykárosítókat is behozhatnak Magyarországra azok, akik a nyaralásról növényekkel, hajtásokkal, magokkal térnek haza, a magyar hatóságok ezért szigorú poggyászellenőrzést vezettek be.
Vágólapra másolva!

A Magyar Hírlap szombati számában megjelent NÉBIH felhívás szerint

az utazáson gyűjtött vagy piacon vásárolt növények, hajtások, magok és termések veszélyes, hazánkban nem honos károsítókat hordozhatnak.

Külön kiemelik a Xylella fastidiosa baktériumot, amelyet Európában először 2013-ban azonosítottak Dél-Olaszországban, ahol 100 évnél is idősebb olajfák kipusztításával okozott hatalmas kárt. Eddig többek közt olajfán, cseresznyén, mandulán, levendulán, rozmaringon és dísznövényeken, elsősorban a mirtuszlevelű pacsirtafűn (Polygala myrtifolia) és leanderen figyelték meg. Olyan kedvelt turisztikai célterületeken jelent meg, mint Dél-Olaszország, Korzika, Dél-Franciaország, Mallorca, Ibiza és Menorca, Németország, valamint Spanyolország Valencia tartománya.

A Xylella fastidiosa baktérium rohamos terjedése

komoly fenyegetés Magyarország szőlőire, gyümölcsfáira és dísznövényeire is.

A növényegészségügyi kockázat minimalizálása érdekében a NÉBIH és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal júliusban és augusztusban ellenőrzi a külföldről hazatérő utazók poggyászait a repülőtéren.