A főtanácsnok Brüsszel oldalára állt

TUSK, Donald
Brüsszel, 2017. március 9. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke sajtóértekezleten 2017. március 9-én, miután újraválasztották az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának első napján. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Vágólapra másolva!
Az Európai Bíróság főtanácsnokának most publikált véleménye szembemegy a korábbi felvetésekkel és az Európai Bizottság, valamint a kötelező kvótákban érdekelt országok oldalára áll - írja gyorselemzésében a Migrációkutató Intézet. 
Vágólapra másolva!

2017. július 26-án Yves Bot főtanácsnok ismertette indítványát a Magyarország és Szlovákia által az Európai Tanács ellen indított kereset ügyében. Azt javasolja az Európai Unió Bíróságának, hogy kereseteket utasítsa el. A Migrációkutató Intézet gyorselemzése összefoglalójában azt írja, hogy

a főtanácsnok véleménye szembemegy az összes korábbi felvetéssel és egyértelműen az áthelyezésben érdekelt országok pártjára állt.

Az Európai Bizottság 2015 májusában hozta nyilvánosságra a migránsválság kezelésére vonatkozó elképzeléseit, amely szerint 120.000 menedékkérőt arányosan szét kell osztani a tagállamok között. 2015 szeptemberében került a javaslat az Európai Tanács elé, és nem alakult ki vele kapcsolatban konszenzus:

Magyarország, Csehország, Szlovákia és Románia ellene szavazott, Finnország tartózkodott.

Tovább árnyalja a képet, hogy az igennel szavazó országok sem kezdték el teljesíteni a tervet.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Magyarország 2015 decemberében megsemmisítési keresetet adott be az Európai Unió Bíróságához, amelyben

tíz okot jelölt meg, hogy miért érvénytelen a migránskvótákról hozott döntés.

Keresetében a magyar kormány négy eljárási, öt tartalmi jellegű és egy másodlagos jogi érv tekintetében állítja a határozat jogsértő voltát. Magyarország szerint a határozat jogalapja nem megfelelő, valamint annak elfogadására az eljárási szabályok megsértésével került sor. Emellett sérti a jogbiztonság, a normavilágosság, a szükségesség és az arányosság alapelveit is.

Jean-Claude Juncker, az Európai Tanács elnöke. Forrás: AFP/Frederick Florin


Közben Magyarország saját költségén

műszaki határzárat épített a déli határára,

ezzel nagyrészt megoldotta a saját problémáját a migránsválsággal kapcsolatban, de nem zárkózik el a nemzetközi együttműködéstől sem. Idei tusványosi előadásában Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy nem a bajt kell behozni Európa területére, hanem oda kell vinni a segítséget, ahol a baj van.

Röszke, 2016. március 19. Magyar katonák járőröznek páncélozott harcjárművel a magyar-szerb határnál. Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Yves Bot főtanácsnok most többek közt azzal érvelt, hogy a határozatot nem lehet jogi aktusnak tekinteni és az uniós szerződés lehetőséget biztosít ilyen intézkedések elfogadására. „Ez az érv a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy jogalkotási aktus rendelkezéseitől el lehet térni időlegesen nem jogalkotási aktusban - ami egy elég sajátos jogértelmezést jelent a gyakorlatban” - írja a Migrációkutató Intézet. Yves Bot elutasította azt is, hogy a tagállamoknak konszenzus útján kell dönteniük, mert szerinte azt egy másik projekt esetében mondta ki az Európai Tanács - igaz, ugyanezt a témát érintette.

Yves Bot, főtanácsnok. Forrás: AFP/Daniel Janin

Korábban több szakértő úgy nyilatkozott, hogy a magyar kereset akár sikeres is lehet, tekintettel arra, hogy az Európai Tanács döntése – elsősorban formai értelemben – bizonytalan alapokon áll. Az Európai Bíróság döntése leghamarabb ősszel várható, és továbbra is bizonytalan a tartalma, de valószínűleg

érdemben nem befolyásolja a diplomáciai folyamatokat.

amelyek a migránsválság megoldására irányulnak. Ha sikerülne nemzetközi összefogással megszervezni, hogy a menedékkérők fogadására és a sorsukról való döntésre Európán kívül, Líbiában, illetve Törökországban kerüljön sor, akkor csökkenne a EU tagállamai között a feszültség.