Ők voltak a diáktábor háttérhősei

Tusnádfürdő, 2017. július 19. Tusványos
Tusnádfürdő, 2017. július 21. Fiatalok a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2017. július 21-én. MTI Fotó: Veres Nándor
Vágólapra másolva!
Idén először két mentőponton nyújtottak egészségügyi ellátást Tusványoson.
Vágólapra másolva!

A Hargita megyei tűzoltóság egy tömegrendezvényekkor „esetlegesen bekövetkezhető" vörös riasztási fokozat kezelésére alkalmas elsősegélynyújtó sátorral és egy négy személy szállítására képes bevetési járművel, míg a Hargita Megyei Mentőszolgálat partnerségben a gyergyószentmiklósi Vöröskereszttel szintén egy ellátósátorral, valamint több mentőautóval volt jelen.

Fiatalok a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn Forrás: MTI/Veres Nándor

Nem sok szabad percük akadt a diáktábor háttérhőseinek, ráadásul utolsó éjszaka elszabadultak az indulatok, a rendőrség különleges bevetési egységét is helyszínre kellett riasztani.

Akár egy minikórház

A bukaresti diszkótragédia utáni, tömegrendezvényekre vonatkozó szabályozás-módosítások eredménye, hogy fokozottabban biztosítani kell a hasonló eseményeket, fel kell készülni egy vörös kódra – foglalta össze Dr. Szabó Izabella vezetőorvos, a tűzoltóság mentőpontjának irányítója ittlétük okát. A tűzoltósághoz tartozó rohammentő-szolgálat (SMURD) és a csíkszeredai kórház sürgősségi betegellátó osztálya (UPU) partnerségének eredményeként működött tusványosi mentőpont Szabó Izabella szerint olyan, mint egy minikórház. Betegekből nem volt hiány – tudtuk meg. Közel száz személyt láttak el kedd reggeltől vasárnap délutánig.

A legtöbb eset az alkohollal állt összefüggésben, de volt magas vérnyomás, mellkasi fájdalom, allergia és láz is. Öt beteget szállítottak Csíkszeredába,

ezek között volt fejtrauma, diabéteszes ketoacidózis, továbbá egy verekedés két sérültje is kórházi ellátásra szorult – mondta Szabó Izabella, a csíkszeredai kórház sürgősségi részlegének orvosnője.

Forrás: MTI/Veres Nándor

Meglátása szerint a csúcsidő naponta hajnali 3 óra utántól egészen reggelig tartott. A helyszínen segített a bajbajutottakon egyébként a hivatásos tűzoltók számára júniusban megszervezett elsősegélynyújtó verseny regionális szakaszán első helyen végzett Hargita megyei csapat két tagja is.

Rengeteg kullancs

A fesztivál teljes ideje alatt a tábor területén 161 beteget látott el Hargita Megyei Mentőszolgálat és partnere, a gyergyószentmiklósi Vöröskereszt – ebből négyet szállítottak kórházba. Emellett a tusnádfürdői mentőpont 27 hívást kapott a tábor területén kívülről – mondta Péter Szilárd, a megyei mentőszolgálat vezérigazgatója vasárnap délután. Különböző traumákból negyvenkettőt számoltak, továbbá 22 hasi- és vesegörcsöt, illetve 19 fejfájás is kezeltek. Többen alkoholos, illetve alkoholkómás állapotban kerültek a mentőszolgálat sátrába. Kisebb számban magas vérnyomással, orrvérzéssel, ficammal, kiszáradással, allergiás panaszokkal is fordultak a mentőszolgálathoz.

Forrás: MTI/Veres Nándor

Az ellátottak nagy része 16 és 25 év közötti volt – összegezte az adatokat Péter Szilárd. Kirívó esetek nem voltak, de arra felfigyeltünk, hogy nőtt az ellátásra szoruló személyek száma. Mivel az erdő között van a tábor, több személy kullancs eltávolításáért is megkeresett - tette hozzá. A Vöröskereszttel való, több mint két évtizedes együttműködést kiválóként értékelte Péter Szilárd, példaként elmondva, pénteken közösen összesen 19-en voltak, de akkora tömeg vonult át a koncert után, hogy senki sem unatkozott.

Pinti Attila, a Székelyhon munkatársa