Soros már 15 éve is segítette Botkát

Botka László polgármester Szeged
MSZP
Budapest, 2014. május 31. Botka László választmányi elnök nyilatkozik a sajtónak a Magyar Szocialista Párt (MSZP) országos választmányának ülése közben a párt VI. kerületi, Jókai utcai székháza előtt 2014. május 31-én. Elrendelte az MSZP választmánya a teljes tisztújítást, és július 19-ére összehívta a párt tisztújító kongresszusát. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
A Magyar Idők arról ír, hogy Botka László első szegedi polgármesterségéhez Soros György milliárdos is kellett. Ugyanis 2002-ben egy olyan jobboldali jelöltet támogatott, aki szavazatokat tudott elszívni a Fidesztől, ezzel nyeregbe segítve az MSZP mostani miniszterelnök-jelöltjét.
Vágólapra másolva!

Bár korábban "alaphazugságként" értékelte Molnár Gyula azt a felvetést, hogy Soros György Botka Lászlóval és a szocialistákkal összefogva akarja megbuktatni az Orbán-kormányt, az MSZP elnökének kijelentését árnyalja egy 15 évvel ez előtti történet, amelyről a Magyar Idők ír mai számában.

Botka László szocialista miniszterelnök-jelölt ugyanis 2002-ben Soros György magyarországi szervezetein keresztül kapott közvetett segítséget az akkori polgármesteri kampányához.

Soros alapítványa egy olyan civil csoportosulást (Szegedért Egyesület) támogatott, amelyet Csapó Balázs egykori MDF és Fidesz-tag vezetett, ebből fakadóan pedig tökéletesen alkalmas volt arra, hogy a jobboldali jelöltjétől, Balogh Elemértől szavazatokat szívjon el, ezzel kvázi Botkát pozícióba segítve.

Botka László Forrás: MTI/Kovács Attila

A lap szerint a Szegedért Egyesület és Csapó már 2001-ben azon dolgozott, hogy az akkori fideszes polgármestert, Bartha Lászlót meggyengítse: egy esetben a városvezető mellett 17 képviselőt is feljelentettek, a vád később aztán alaptalannak bizonyult. Botka, miután nyert Szegeden, Csapót lakossági érdekvédelmi megbízottnak nevezte ki.