Hétfőn reggelre sztrájkot hirdettek az önkormányzati dolgozók

Vágólapra másolva!
Hétfőn reggel nehézkes lesz az önkormányzati ügyintézés, sztrájkolnak a dolgozók - írta a Magyar Idők szombaton.
Vágólapra másolva!

Boros Péterné, a munkabeszüntetést szervező Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke a lappal közölte, megtartják a hétfőre hirdetett köztisztviselői, közalkalmazotti sztrájkot a munkavállalók, az önkormányzatoknál

reggel nyolc és tíz óra között szünetel az ügyintézés, kivéve a sürgős eseteket,

a munkavállalók azonban bemennek munkahelyükre.

A lap értesülése szerint nem várható gyors döntés azon közalkalmazottak és önkormányzati tisztségviselők béremeléséről, akik eddig kimaradtak az életpályamodellekből, az ezzel kapcsolatos munka őszig is elhúzódhat.

A Magyar Idők úgy tudja,

a kormányzati szándék megvan a fizetések rendezésére, azonban több tényező is nehezíti a konkrét lépéseket,

többek között az, hogy az alkalmazottak munkaadója nem az állam, hanem az önkormányzat, így elsősorban a településeknek kellene megoldaniuk a bérkérdést.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek vezetője a lapnak elmondta, az esetleges bérmegállapodást nehezíti többek között, hogy az állami, járási, önkormányzati tisztségviselőket, a honvédségi közalkalmazottakat, a pedagógusokat és az egészségügyi dolgozókat a törvényhez kapcsolódó rendeleti szabályok miatt eltérő feltételekkel foglalkoztatják. A szakszervezeti vezető példaként említette, hogy

a pedagógusoknál és az egészségügyben életpályamodelleket vezetett be a kormány, amely magában foglalta az illetmények rendezését is.

Ugyanakkor akik ebből kimaradtak - például az önkormányzatoknál foglalkoztatottak vagy a belügyi közalkalmazottak -, nem részesültek béremelésben az elmúlt években - írja a lap.