Vágólapra másolva!
Az azonos nemű pároknak is jár az özvegyi nyugdíj Magyarországon, ha bejegyzett élettársi kapcsolatban élnek. Sőt, ha az egyikük súlyos beteg lesz, az élettársnak joga van döntenie párja orvosi kezeléséről is.
Vágólapra másolva!

Toldi Judit közjegyző az M1 aktuális csatorna szombati műsorában arra hívta fel a figyelmet: az élettársi kapcsolatban élőknek is érdemes hitelessé tenniük kapcsolatukat, mert számos szociális juttatás jár nekik.

Az egyik módja ennek a

közjegyző előtti nyilatkozat,

az azonos nemű párok számára pedig a bejegyzett élettársi kapcsolat, melyet anyakönyvvezető előtt írnak alá.

A közjegyző felhívta a figyelmet, az élettársi kapcsolat más jogokkal jár, mint a házasság, az özvegy például nem örököl automatikusan a párja után. Élettársi viszonyból kivételesen bírói megállapításra is keletkezhet azonban lakáshasználati jog, de ehhez legalább egyéves folyamatos életközösség és legalább egy közös kiskorú gyermek kell - fűzte hozzá.

Toldi Judit elmondta: a családi adókedvezményhez vagy az özvegyi nyugdíjhoz igazolt élettársi viszony kell, ahogyan akkor is kérik a papír felmutatását, ha az élettársnak kell döntenie cselekvőképtelen párja orvosi kezeléséről.