Szijjártó: Brüsszel új adót vetne ki a brexit miatt

LAJCÁK, Miroslav; WASZCZYKOWSKI, Witold; Szijjártó Péter
Budapest, 2017. július 10. Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter és Jakub Dürr cseh külügyminiszter-helyettes (b-j) mezzel a kezükben a magyar V4 elnökség első külügyminiszteri találkozóján a budapesti Groupama Arénában 2017. július 10-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Interjút adott a Figyelőnek Szijjártó Péter, a magyar külügyminiszter magyarbarát, kiegyensúlyozott külpolitikáról beszélt a hetilapnak. Jelezte, hogy a kormány határozott álláspontot képvisel a Visegrádi Négyekkel szembeni támadások esetében, mint ahogy teszi azt az ukrajnai vagy romániai magyarellenességgel szemben. A miniszter jelezte, hogy a britek uniós távozása miatt új adót vezethet be Brüsszel, amelyet a magyar kormány nem támogat.
Vágólapra másolva!

A magyar diplomácia első embere többek között azt mondta, hogy a brexit, azaz Nagy-Britannia az Európai Unióból történő kilépése után az Európai Unió súlyos költségvetési problémákkal néz szembe.

Erre válaszul átalakítanák a kohéziós- és az agrártámogatásokat, rövidítenék a költségvetési ciklusokat és bevezetnének egy EU-adót.

A külügyminiszter szerint ugyanakkor egy újabb adó bevezetése és a támogatások átalakítása helyett a brüsszeli bürokráciát kellene csökkenteni, ezzel jelentős összeget lehetne megtakarítani a közös politikát szolgáló támogatások megszüntetése vagy megnyirbálása helyett. Szijjártó Péter a Figyelőnek adott interjúban kiemelte, hogy "bár egyes nyugat-európai politikusok feltett szándéka a kelet-közép-európai országok megbüntetése és a visegrádi csoport egységének megbontása, ez nem fog menni."

Közölte, hogy a magyar kormány egy brüsszeli adó elfogadását sem támogatná, mert az adókat nemzeti hatáskörben kell tartani.

A külügyminiszterrel készült interjúban szó esik még a magyar-ukrán és a magyar-román kapcsolatokról is. Az ukrajnai politikában megjelenő magyarellenességre Szijjártó úgy reagált, hogy ha nem változtatnak elképzeléseiken a magyarokat érintő törvényjavaslataik kapcsán, sokkal kisebb intenzitású támogatást fognak kapni a magyar kormánytól, mint az eddigiekben.

Szijjártó úgy fogalmazott, hogy ezek a törvényjavaslatok a köszönő viszonyban sincsenek az európai értékekkel.

Szijjártó Péter (balról a második) a V4-ek külügyminisztereivel Forrás: MTI/Kovács Tamás

A külügyminiszter az interjúban kitért amerikai cseppfolyós gáz (LNG) Magyarországra importálásának lehetőségeire és az amerikai-NATO kapcsolatokra is. Az interjú teljes egészében a Figyelő e heti számában olvasható.