Az Iszlám Állam magára vállalt egy párizsi és egy brüsszeli merényletkísérletet

Vágólapra másolva!
Magára vállalt az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egy párizsi és egy brüsszeli merényletkísérletet egy internetes "magazinjában" csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A szervezet a több nyelven is elérhető hírlevélben listát tett közzé azokról a támadásokról, amelyeket tagjai a ramadán idején követtek el.

A felsoroltak között volt az a 31 éves férfi, aki június 19-én a párizsi Champs-Élysées sugárúton szándékosan belerohant az autójával egy rendőrségi furgonba.

A járműben több fegyver és robbanóeszköz volt, az ütközésben csak a támadó halt meg. A francia hatóságok egy öngyilkos merénylő által végrehajtott terrortámadásként kezelték az ügyet.
Egy nappal később,

június 20-án egy 36 éves marokkói férfi robbantotta fel a csomagját a brüsszeli központi pályaudvaron.

A félresikerült detonációban senki nem sebesült meg, és a támadót pár perccel később lelőtte egy épp arra járőröző katona. A támadás elkövetőjeként hetekig egyetlen csoport sem jelentkezett, de a nyomozók már korábban is gyanították bizonyos jelekből, hogy a tettes szimpatizált az Iszlám Állammal.

A szélsőséges dzsihadista szervezet minden évben arra biztatja támogatóit, szimpatizánsait, hogy hajtsanak végre merényleteket a ramadán idején.