Századvég: Másképp dönt a brüsszeli elit, mint ahogy az emberek szeretnék

Vágólapra másolva!
A felmérések azt mutatják, hogy másképp dönt a brüsszeli elit, mint ahogy azt az emberek szeretnék, mint ahogyan ők gondolkodnak - mondta Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég Alapítvány elnöke az M1 aktuális csatornának hétfőn egy reprezentatív kutatásukra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A "Projekt 28" reprezentatív kutatás adatfelvételét április 10. és május 31. között végezték az Európai Unió 28 országában, 28 ezer ember megkérdezésével, telefonos módszerrel.
Barthel-Rúzsa Zsolt szerint ennek a brüsszeli elit és az európai választópolgárok közötti, valamint az alapító államok és a később csatlakozók országok közötti törésvonalnak a következményei látszódnak például a Brexitben, valamint a radikális nézetek és pártok előretörésének tendenciáiban. A feszültséggel teli nézeteltéréseknek köszönhető szerinte az is, hogy Európában felerősödtek azok a hangok, hogy egy-egy népszavazás a kilépés veszélyét hordozza magában.

Kérdésre válaszolva arról is beszélt, kicsi az esélye annak, hogy megváltozna a britek hozzáállása a Brexithez. Úgy fogalmazott az Egyesült Királyság kilépéséről az Európai Unióból, hogy "ez eldöntött ténynek tűnik".