Die Welt: Donald Trump úgy beszélt, mint Orbán Viktor

TRUMP, Donald
Varsó, 2017. július 6. Donald Trump amerikai elnök beszédet mond
Vágólapra másolva!
A Die Welt német lap arról ír, hogy Donald Trump Varsóban tett kijelentései úgy hangoztak, mintha a lengyel vezetőktől vagy Orbán Viktortól kölcsönözte volna őket. Hozzátették, hogy az amerikai elnök minden jel szerint úgy tekint a kelet-európaiak menekültpolitikájára, mint Nyugat-Európa megmentőjére. A magyar miniszterelnök még pénteken beszélt arról, hogy az USA és a visegrádi országok bevándorlással kapcsolatos nézetei teljesen egybeesnek.
Vágólapra másolva!

Trump egyik kijelentése úgy szólt, hogy "Napjaink legalapvetőbb kérdése most az: túl tudja-e élni a Nyugat, bízunk-e annyira az értékeinkben, hogy megvédjük bármi áron? Tiszteljük-e annyira a polgárainkat, hogy megvédjük a határainkat?"

A napilap úgy értékelt, hogy az amerikai elnök Nyugat-Európa megmentőjeként tekint a kelet-európaiak kemény menekültpolitikájára, Angela Merkel befogadási politikájával ellentétben.

Orbán Viktor miniszterelnök még pénteken úgy nyilatkozott a Kossuth rádióban Trump varsói látogatásáról, hogy

A kormányfő szerint az Egyesült Államok és a visegrádi országok (V4) álláspontja a migráció ügyében teljesen egybeesik. "A határokat meg kell védeni, és a migránsokat fel kell tartóztatni, ha kell, kerítést vagy falat kell építeni" - mondta. Éppen ezért fontosnak nevezte, hogy Trump az egyik V4-es országban, Lengyelországban mondott beszédet.

Donald Trump a varsói Krasinski téren Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Úgy fogalmazott, hogy ennek az eseménynek a jelentőségét még nem tudja pontosan felmérni, néhány napot gondolkodnia kell azon, milyen súllyal bír, hogy az Egyesült Államok elnöke úgy döntött, hogy

első komoly, nyilvános, programadó jellegű beszédét Európában, Közép-Európában, éppen Varsóban mondja el,

és nem a hagyományos nyugat-európai területeken.