Bakondi: Egyre elfogadottabb lesz a magyar álláspont

Illegális bevándorlás - Kormányszóvivői tájékoztató Szegeden, Bakondi György
Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.
Vágólapra másolva!
Arra számít a kormány, hogy egyre elfogadottabb lesz az illegális bevándorlással kapcsolatos magyar álláspont, és egyre többen tartják majd helytelennek a migránsok ellenőrizetlen, tömeges beengedését - mondta Bakondi György a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.
Vágólapra másolva!

Bakondi György pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette: egyre több európai uniós ország ismeri el, hogy a migránsok ellenőrizetlen bevándorlása nem jó, az unió határain kívül kell ellenőrizni őket, és csak az léphet be, aki valóban politikai menedéket kér. Ellenkező esetben

a bebocsátásnak beláthatatlan következményei lehetnek.

"Arra számítunk, hogy az ügyeket így vizsgáló államok száma növekedni fog, és a magyar álláspont egyre elfogadottabbá válik" – folytatta. Bakondi kiemelte: Ausztria, Csehország, Németország és más országok is szigorítottak bevándorlási szabályaikon.

Tavalyhoz képest egyértelmű a bevándorlás növekedése a Líbiából Olaszország felé és az Észak-Afrikából Spanyolország felé tartó útvonalakon, ellenben a balkáni vonallal, ahol

"a védett útvonalakat kerülgető" mozgás a jellemző.

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Bakondi György szerint a következmények legjobb élő példái Olaszországban, Görögországban, Spanyolországban, a balkáni útvonal országaiban, valamint Németországban, Svédországban, Angliában és Franciaországban láthatók. Ezért sem járható út a kerítésbontó, a határvédelmet megszüntetni akaró politika, amelyet az EU folytat.

Bakondi György hangsúlyozta: a magyar kormány ellenzi a "bevándorlásszervező ügynökségre" vonatkozó legfrissebb EU-s elképzelést, amely a nemzetállamoktól vonná el a menekültkérelmek elbírálásának jogát, és amely egy két évvel ezelőtti

Soros György által tett javaslatról szól.

Elmondása szerint az Európai Bizottság cselekvési terve is a betelepítést akarja felgyorsítani. A témával kapcsolatban két uniós eljárás is folyik Magyarország ellen, a kvóta elutasítása, illetve a tranzitzóna és a jogi határzár ügyében, a kvótaper ügyében pedig Magyarország fordult az Európai Bírósághoz.

A főtanácsadó a legfrissebb adatokat is ismertette. Líbiából Olaszországba január 1. és július 3. között több mint 98 ezren érkeztek a Földközi-tengeren át. Az ENSZ adatai szerint ez az ütem gyorsulni látszik, a szervezet egyébként úgy sejti, 2016-ban mintegy

300 millió eurót profitáltak az embercsempészek.

Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Italian Navy

Eközben Spanyolország irányába is jelentős növekedés tapasztalható a migrációban, az elmúlt hat hónapban több mint 6400 főt regisztráltak a spanyolok, és csak az elmúlt héten több mint ezren érkeztek Andalúziába, míg a parti őrség szerint további 5-10 ezer migráns várakozik Marokkóban átkelésre várva – folytatta.

A balkáni útvonalon viszont 71 ezer migráns

van, Görögországba 9500 migráns érkezett, így összesen már több mint 62 ezren vannak az országban, Szerbiában pedig mintegy 6000 bevándorlót tartanak nyilván.

Azt is közölte, Magyarországra március 28-tól 2993-an próbáltak bejutni illegálisan a déli határon. Míg 2015-ben 177 ezren és a 2016-os 29 ezren, idén eddig 2022 menekültkérelmet nyújtottak be Magyarországon.

A vizes világbajnokság biztonságára vonatkozó kérdésre válaszolva Bakondi György kijelentette: Magyarország a szabályok és a technikai felkészültség tekintetében is mindent megtesz a biztonság érdekében. A főtanácsadő szerint a rendvédelmi szervek jelenléte és eszközparkja megfelelő garanciát jelent a rendezvény biztonságára.