A legképtelenebb álhírekkel készülnek a választásokra

Vágólapra másolva!
Közeleg 2018 tavasza és az ellenzéki propagandaoldalak egyre több furcsasággal készülnek az országgyűlési választásokra. Soros 444 nevű blogján például arról lehet olvasni, hogy „a választók 16 százaléka hajlik rá", hogy egy (természetesen nem létező) LMP-Momentum-Együtt-Párbeszéd listára szavazzanak.
Vágólapra másolva!

A 444 írása a Medián kutatásán alapszik, a furcsa és szakmailag nem különösebben megalapozottnak tűnő „mérést" Hann Endre, a Medián vezetője legalább pusztán csak gondolatkísérletnek nevezi. A 444 viszont nem. Naívan elmélkedik egy ilyen lista sikeréről, és Juhász Péter, az elítélt bűnözőnek dolgozó Együtt-elnök kifejezésével Új Pólusnak nevezi a nemlétező koalíciót. Juhász néhány hónappal ezelőtt találta ki, hogy az 1-2 (vagy nulla) százalékos kispártokat összeereszti a náluk valamivel nagyobb LMP-vel, és együtt indulnának jövőre. Ez akkor nem aratott túl nagy tetszést, Juhászt az érintettek közül többen kinevették, vagyis biztos, hogy ilyen koalíció nem lesz. Persze, mérni bármit lehet, Simicska Lajos Jobbikját és mondjuk Gulyás Márton aktivista meg sem alakult, csak álmaiban létező pártját is lehetne együtt mérni, csak nincs túlságosan sok értelme.

Az meg egyenesen abszurd, hogy külön-külön 0,1,2, az LMP esetében 4 százalékos párt összesen akár 16 százalékot is elérhetne. A 444 megerősíti: ez a koalíció többet hozna, mint az MSZP, a maga 11 százalékával.

A négy kispárt közül a leghangosabb az utóbbi időben a Momentum volt. Miután „elnökük" hihetetlenül nevetségessé tette magát, nem is annyira döbbenetes tájékozatlanságával, de ostoba ötleteivel (szerinte például a nyugdíjasokat arra kellene használni, hogy takarítsák ki a játszótereket). Majd az „elnök" a Pride-ról értekezett.