Nagykövetségek álltak ki a Budapest Pride mellett

Budapest Pride - 2016 július 2 Budapest Pride - 2016 július 2
Budapest Pride - 2016 július 2
Vágólapra másolva!
Közös közleményt adott ki 35 nagykövetség és a British Council, amelyben mind támogatásukról biztosítják a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű és queer, vagyis az LMBTQ közösségeket.
Vágólapra másolva!

Az emberi jogok tiszteletben tartására, a szólásszabadságra, az

LMBTQ-emberek tiszteletére

és az egyenlő bánásmódra hívta fel a figyelmet több európai, észak- és dél-amerikai, valamint az új-zélandi nagykövetség.

A nagykövetségek azért álltak ki a Budapest Pride mellett, mert a napokban felröppent a hír, hogy a július 8-ra tervezett meleg büszkeség napját kordonok közé zárnák. A szervezők azt mondták, ha ez így lesz,

lehet, hogy lefújják a Pride-ot.

illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Ezen alapul rendíthetetlen meggyőződésünk is, hogy az emberi jogok egyformán vonatkoznak valamennyi emberre, függetlenül az illető szexuális irányultságától vagy nemi identitásától.

A sokféleség ünneplése biztos módja annak, hogy előmozdítsuk az emberi jogok tiszteletben tartását" - írták közös közleményükben a nagykövetségek.

A nagykövetségek hangsúlyozták: elutasítják és elítélik a megkülönböztetést, a szexuális irányultságuk és nemi identitásuk miatti erőszakot. Minden országot arra biztatnak, hogy biztosítsák az egyenlőséget és méltóságot.

A közlemény kiadói

Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brazília, Chile, Ciprus, Dánia, Ecuador, az Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Izland, Izrael, Kanada, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia és Új-Zéland nagykövetségei és a British Council.