Már 100 millió felett járnak a költségek a Green Holidays csődje miatt

2017.07.06. 12:09

Eddig 350 ezer euróba, azaz több mint 100 millió forintba került a biztosítónak a plusz szállásdíjak és a négy különgép, amelyekkel hazahozták a Green Holidays utazási iroda csődje miatt Törökorzságban rekedt mintegy 1000 magyar turistát. Az Uniqa Biztosító tájékoztatása szerint eddig már ennek a duplája, azaz 2000 kárbejelentés érkezett hozzájuk.

Kedden és szerdán 4 török különgéppel minden Törökországban rekedt magyar turistát sikerült hazahozni.

Az Uniqa tájékoztatása szerint körülbelül 50 magyar maradt kint, akik vállalták, hogy saját költségükön tovább nyaralnak a török tengerparton, és saját zsebből állják a hazautazás költségeit is. Ők többnyire azok, akik a múlt hétvégén, pár órával azután repültek ki, hogy a Green Holidays utazási iroda csődöt jelentett.

A Green Holidays utazási iroda csődje miatt Törökországban rekedt mintegy 800 turistából tegnap estére mindenkit hazahoztakFotó: Polyak Attila - Origo

Vereczki András az Uniqa Biztosító Zrt. lakossági és kárrendezési területért felelős vezetője az Origónak elmondta, hogy az eddig összesített költségek 350 ezer eurónál, azaz közel 110 millió forintnál tartanak. Ezt az összeget főleg a turisták hazahozására bérelt 4 török különgép és a plusz szállásdíjak, illetve az egyéb nem várt kiadások költségei teszik ki.

Vereczki AndrásForrás: UNIQUA Biztosító Zrt.

 A biztosítási szakember szerint ez azt jelenti, hogy a Green Holidays 500 milliós vagyoni biztosításának egyötödét elvitték ezek a költségek, azaz az utasok kártalanításra körülbelül még, vagy már csak 400 millió forintos keret maradt. Arra a kérdésünkre, hogy az mire lesz elég, illetve hogy mindenki visszakapja-e majd a befizetett pénzét nem tudott egyértelmű választ adni Vereczki András. Azért sem, mert mint kiderült eddig már legalább kétszer annyian, azaz körülbelül 2000-en nyújtottak be kártérítési igényt, mint amennyien  a Green Holidays csődje miatt kint ragadtak.

Ez azért lehetséges, mert nagyon sokan vannak olyanok, akik már befizették a nyaralásukat, de már nem tudtak elutazni, vagy csak előleget fizettek, de akadtak olyanok is, akik már az őszi üdülésüket is rendezték a Green Holidaysnél.

A Bicó és a Berki családnak több mint 1 millió 300 ezer forintjába került az első közös, mindössze háromnaposra sikeredett „villámnyaralásuk”.Fotó: Polyak Attila - Origo

Mindenesetre a pórul járt utasoknak augusztus 1-ig van lehetőségük kártérítést kérni az Uniqa Biztosítónál a 06 80 299 999-es zöld számon, vagy e-mailben az info@uniqa.hu címen, illetve természetesen személyesen bármelyik ügyfélfogadási irodában. Amire viszont felhívják a figyelmet, hogy minden felmerülő plusz költséget számlával szükséges igazolni. A bejelentéstől számítva várhatóan egy, másfél hónapon belül juthatnak a pénzükhöz a károsultak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK