Potápi: A támogatások a külhoni magyarság megmaradását szolgálják

Vágólapra másolva!
A határon túli magyarok állami támogatása évről évre növekszik, a kormány ezzel akarja segíteni a magyarság szülföldjén való boldogulását - jelentette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár Kishegyesen.
Vágólapra másolva!

A Kárpát-medencébe élő magyar közösségek közül a legjobb helyzetben jelenleg a vajdasági magyarok vannak - Potápi Árpád szerint.

A Vajdaságnak tavaly 2,5 milliárd forint jutott, amivel a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjprogramját, a magyar diákoknak otthont adó Európa Kollégiumot és az ifjúsági közösségeket támogatták. A magyar kormány a doroszlói zarándokhely kiépítését, a szabadkai Magyar Ház új épületének megvásárlását, a szabadkai Szent Teréz-székesegyház felújítását, a falu- és tanyagondnoki rendszert, valamint a Pannon Médiaház létrehozását is támogatta.

Potápi Árpád arról is beszélt, hogy

olyan integrált oktatási központot hoznának létre, ahol a bölcsődétől egészen az érettségiig egy intézményben tanulhatnának a diákok. Ezzel egyik céljuk, hogy minden magyar gyerek óvodába járhasson és fejlődhessen.

Az államtitkár külön elmondta, azért fontos támogatni a vállalkozó szellemű fiatalokat, hogy későbbiekben több magyar munkavállaló tudjon elhelyezkedni. Mert ha több magyar tud elhelyezkedni azzal a magyarság vagyona is nőne, így könnyebben tudnának szülőföldjükön boldogulni.

- mondta Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) alelnöke.

Az alelnök szerint a Vajdasági Szabadegyetem igazi értelmiségieket farag a hallgatóiból, akik a felmerülő problémák ellen fel tudnak a későbbiekben lépni. Kovács Elvira úgy gondolja, hogy megoldást kell találni arra, hogy a megállítsák a magyarság elvándorlását Szerbiából. Ugyanis rohamosan csökken a magyar népesség a területen.