Minden, Törökországban rekedt magyar turistát hazahoztak

A csődbe ment Green Holidays utasai térnek vissza Budapestre
Volt olyan kisgyerekes pár, amely 550 ezret fizetett az egy hetes tengerparti nyaralásért, de csak 3 napot tölthettek kint
Vágólapra másolva!
Két nap alatt a négy különgéppel összesen 777, Törökországban pórul járt magyar turistát szállított haza az UNIQA Biztosító. Legalább 50-en viszont nem jöttek haza, mivel saját költségükön kint maradtak nyaralni. Többnyire azok, akik csak pár napja utaztak ki, nem sokkal az előtt, hogy vasárnap délután csődöt jelentett a Green Holidays utazási iroda.
Vágólapra másolva!

Két nap alatt három különböző török légitársaság négy gépével (kedd délután 170 utas, szerda délelőtt 219, szerda kora délután 213, szerda délután 175 utas) összesen 777, Törökországban pórul járt magyar turista szállt le Ferihegyen.

Azaz, ahogy az UNIQA ígérte, mára mindenkit hazahoztak, már aki igényt tartott rá.

Volt olyan kisgyerekes pár, amely 550 ezret fizetett az egyhetes tengerparti nyaralásért, de csak 3 napot tölthettek kint. Fotó: Polyak Attila - Origo

Két gyáli baráti házaspár, akik a múlt hétvégén négy gyerekkel vágtak neki az első közös tengerparti nyaralásuknak, az Origónak arról számolt be, hogy az Alanyához közeli 5 csillagos szállodáért teljes ellátással (két szobáért egy hétre) június elején 1,1 millió forintot fizettek ki a Green Holidays egyik vecsési utazásközvetítő partnerirodájában. Ha ez még nem lenne elég, talán épp a gyáli Bicó és Berki család járt a legrosszabbul a kint rekedt magyarok közül. Ahogy mesélték, a luxusszállodájukban hétfőn délelőtt lezárták a szobájukat, reggeli után már nem működött az ajtónyitó mágneskártyájuk.
A recepción közölték velük, hogy csak akkor mehetnek vissza, ha visszamenőleg kifizetik a szállásukat, azaz szombattól keddig 3 éjszakát. Összesen 600 eurót kértek a két szobáért.

A Berki és a Bicó család Gyálról. Az első közös tengerparti "villámnyaralásuk" közel másfél milliójukba került. Fotó: Polyak Attila - Origo

Állításuk szerint hétfőn délelőtt hívták is telefonon a kinti magyar konzulátust. Mivel azt a választ kapták, hogy a külképviselet anyagilag nem tud segíteni, így a négy gyerekre való tekintettel kifizették a követelt 600 eurót, amiről persze kértek számlát. Most abban reménykednek, hogy a biztosító teljes mértékben visszafizeti nekik az 1 millió 300 ezres „villámnyaralásukat".

És persze nem ők voltak az egyetlenek, akik a Green Holidays Kft. csődje miatt Törökországban kénytelenek voltak mélyen a zsebükbe nyúlni.

A történtek ellenére a hazatért magyarok közül többen is azt mondták az Origónak, hogy szerettek volna tovább maradni a török tengerparton, viszont nemcsak drága, de többszöri átszállással nagyon körülményes lett volna a hazaút. (Antalyából isztambuli átszállással Bécsbe érkezett volna a szombati repülőgép.)

Mint kiderült, így is többtucatnyian vállalták, hogy ha már kiutaztak, akkor önköltséges alapon kint maradnak nyaralni.

Polányi Zoltán, az Uniqa Biztosító Zrt. értékesítési és marketingvezetője az újságírók gyűrűjében Fotó: Polyak Attila - Origo

Polányi Zoltán, az UNIQA Biztosító értékesítési és marketingvezetője az Origónak megerősítette, hogy legalább 50-en döntöttek úgy, hogy saját költségükön a török tengerparton maradnak. Többnyire azok, akik a múlt hétvégén, közvetlenül a Green Holidays csődje előtt utaztak ki. Ők állítólag egy kinti török utazási irodával szerződtek.

A biztosítási szakember hozzátette, rájuk nézve a biztosításuk csak a Green Holidaysnek befizetett összegre vonatkozik. A kint tartózkodásukat és a hazautazásukat is maguknak kell megoldaniuk.

A Törökországban pórul járt magyaroknak egy hónapjuk van arra, hogy benyújtsák a kártérítési igényüket a biztosítónak. Fotó: Polyak Attila - Origo

Azt, hogy mire lesz elegendő a csődbe ment Green Holidays utazási iroda 500 milliós vagyoni biztosítása, illetve hogy mindenki visszakapja-e a pénzét, még nem tudni.

Polányi Zoltán elmondta, arról egyelőre semmilyen adatot nem kaptak a Green Holidaystől, hogy mennyien lehetnek azok, akik már befizették az utazási irodánál a nyaralásukat, de még nem utaztak el.

Sőt a biztosítónál már olyanok is jelentkeztek, akik pár hete a Green Holidaysnél az őszi üdülésüket is befizették.

Fontos információ továbbá, hogy csütörtöktől állítólag az UNIQA Biztosító honlapján hozzáférhetőek lesznek azok az adatok, hogy a félmilliárdos keretből eddig mennyit költöttek, azaz mennyibe került a pórul járt magyarok különgépekkel történő hazaszállítása, és persze minden egyéb pluszköltség.