Szerda estig minden Törökországban rekedt magyar turistát hazahoznak

green travel
A tegnap kiutaztatott 180 magyar csak a török hotelek előtt értesült arról, hogy nem lesz hol lakniuk, mivel a Green Holiday utazási iroda nem fizette ki szállásdíjat.
Vágólapra másolva!
A Green Holidays utazási iroda vasárnap késő délután jelentett csődöt. Reggel még 180 magyar turistát utaztattak ki Törökországba. Körülbelül 800 pórul járt magyar lehet most Törökországban az Uniqa Biztosító szerint. A kint rekedt turistáknak azt javasolják,  hogy számla ellenében saját zsebből fizessék ki a szállásukat. Az Uniqa kárrendezési vezetője az Origónak azt mondta, hogy legkésőbb szerda estig mindenkit hazahoznak.
Vágólapra másolva!

Vereczki András, az Uniqa Biztosító Zrt. lakossági és kárrendezési területért felelős vezetője az Origónak azt mondta: kedden egy, szerdán pedig három repülőgépet küldenek Törökországba, így legkésőbb holnapután estig minden kint rekedt magyar turistát hazahoznak.

A biztosítási szakembertől azt is megtudtuk, hogy a becsődölt Green Holidays utazási iroda utasai közül jelenleg még közel 800-an vannak Törökországban. Az előző hírekben még ezer főről volt szó, azonban egy napos késéssel ma délelőtt közülük 210-en hazaérkeztek. Eredetileg az egyhetes nyaralásuk után vasárnap kellet volna hazajönniük.

A Green Holidays utazási irodának egyébként az Uniqa Biztosító Zrt.-nél 500 millió forintos vagyoni biztosítása volt. A pórul járt utasok kártalanítása akar egy-másfél hónapba is beletelhet majd. A biztosítót kell keresniük a károsultaknak.

A Origónak sikerült elérnie egy Törökországban rekedt magyar turistát. Németh Andrea édesanyjával még június 24-én utazott két hétre nyaralni Törökországba a Green Holidays szervezésében. Ők az antalyai reptértől 120 kilométerre lévő Alanyában nyaraltak már egy hete, amikor tegnap este a szállodájuk recepcióján arról tájékoztatták őket, hogy azonnal jelentkezzenek ki, mert a Green Holidays Kft. idehaza csődöt jelentett.

Németh Andrea egyike azoknak, akik Törökországban rekedtek a Green Holidays csődje miatt Forrás: Németh Andrea

Andrea az Origónak elmondta, hogy még januárban fizették be akciósan a mostani kéthetes nyaralásukat, azaz a tervek szerint július 8-ig maradtak volna.

A tegnap esti szállásukat saját zsebből kifizették. Reggel összepakoltak, és jelenleg is arra várnak, hogy valaki majd megkeresi őket, hogy mikor jöhetnek haza.

Mivel a szállodájukban csak ők ketten magyarok, délelőtt próbálták elérni az idegenvezetőjüket, de az már nem volt kapcsolható. Most jobb híján az interneten a hírekből próbálnak tájékozódni, hogyan tovább.

Németh Andrea és édesanyja csak egy hétig élvezhették az alanyai tengerpartot. Rajtuk kívül még több száz magyar turista várja, hogy hazautazhasson Forrás: Németh Andrea

Beszéltünk olyan utassal is, aki tegnap helyett csak ma délelőtt érkezett haza törökországi nyaralásából. Ficsor Gábor, aki a Green Holidays utasaként párjával egy hetet töltött Alanyában, az Origónak elmondta, hogy vasárnap reggel kapott egy érdekes telefonhívást az irodától.

Közölték vele, hogy egy nappal tovább maradhatnak a szállodában, mivel ő a „kisorsolt szerencsések” egyike. Mindössze a másnapi transzfert, körülbelül 9000 forintot kell kifizetniük.

Az ajánlatot elfogadta. A plusz egy éjszákáért tényleg nem kértek tőlük pénzt, csak a mai reptérre szállításért. Persze tegnap este már a hírekből értesültek arról, hogy valójában mi áll a háttérben. A már említette 210 utassal ma délelőtt pedig szerencsésen hazaértek.

Budapest, 2017. július 3. A fizetésképtelenné vált Green Holidays utazási iroda székhelye a fővárosi Veres Pálné utcában 2017. július 3-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Kiss Gábor ankarai magyar nagykövet az Origónak megerősítette, hogy

a Green Holidays által tegnap kiutazott 180 turistán kívül még több mint 500 magyar társuk van a tengerparti szállodákban, mivel a csődbe ment utazási iroda körülbelül húsz török hotellel volt szerződésben.

Kiss Gábor, ankarai magyar nagykövet Forrás: Ankarai Magyar Nagykövetség

Kiss Gábor továbbá elmondta, hogy jelenleg próbálják felmérni, hogy merre pontosan hány magyar turista lehet a török tengerpartokon, akik a Green Holidaysen keresztül utaztak nyaralni. Magyarország törökországi nagykövete is azt javasolta, hogy lehetőleg mindenki próbálja saját zsebből kifizetni a szállását, és arról feltétlenül kérjenek számlát, mert idehaza a biztosító csak annak alapján tud majd kártalanítást fizetni. Továbbra is várják a kint rekedt károsultak jelentkezését az ankarai nagykövetség 00 90 533 6993694-es ügyeleti telefonszámán, vagy a [email protected] internetes címen.

A tegnap kiutaztatott 180 magyar csak a török hotelek előtt értesült arról, hogy nem lesz hol lakniuk, mivel a Green Holiday utazási iroda nem fizette ki a szállásdíjat. Forrás: Bárdi Andrea

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közlése szerint négy törökországi munkatársuk a helyszíneken minden tőlük telhetőt megtesz azért, hogy a helyismeretükkel, nyelvtudásukkal segítsék a bajba jutott honfitársainkat. Több esetben az ő közbenjárásuknak volt köszönhető, hogy az érintettek enni-inni kaptak, vagy hogy nem kellett azonnal elhagyniuk a hotelt. Olyanra is volt példa, hogy a konzul jelentős kedvezményt tudott kiharcolni az érintetteknek azért, hogy legyen hol aludniuk, mivel az utazási iroda nem egyenlítette ki a szállás költségét.

Le kell szögezni azonban, hogy a konzuli segítségnyújtás és védelem jogi keretein belül nincs lehetőség a hazautazás és szállás költségeinek átvállalására, azok megszervezésére, mivel ez a biztosító felelőssége

- közölték. Ezzel kapcsolatban az illetékes Kormányhivatal a hatósági ellenőrzést lefolytatta, a határozatot meghozta: az UNIQA jogosult intézkedni a kártalanításban.

Ezért kérnek minden károsultat, illetve minden kint tartózkodót, hogy vegye fel a kapcsolatot a biztosítóval a 06 80 2999 99-as zöld számon vagy e-mailben a [email protected] címen.