Új tüdőre van szüksége egy fiatal lánynak

2017.07.01. 13:46

Új tüdőre van szüksége annak a 25 éves lánynak, aki gyermekkora óta egy ritka genetikai betegséggel, a cisztás fibrózissal küzd. Lendvai Anna szívszorító üzenetben kér segítséget.

A TV2 hírműsora, a Tények Lendvai Anna és édesanyja otthonában járt. Az életerős lánynak már kétszer volt tüdő-transzplantációja, de egy baktérium és gomba támadta meg a szervezetét, ami teljesen tönkre tette harmadik tüdejét is. A lány az előző tüdejével képes volt már a Kékest is megmászni.Most az interneten tette közzé: „Mindenki másért harcol az életben, én csak levegőt szeretnék!" című felhívását.

Ezzel a roncsolódott tüdővel már csak vegetálni lehet, tehát önmagát nem tudja meggyógyítani ez a tüdő. Annának egyetlen esélye a nyugodtabb és veszélytelenebb életre az az, hogy új tüdőt kapjon – nyilatkozta Lendvai Ernőné, Anna édesanyja.

Anna gyerekkora óta egy nagyon ritka gyógyíthatatlan genetikai betegséggel, cisztás fibrózissal küzd, ami tönkreteszi a tüdejét.Három hónapos volt, amikor kiderült a betegsége, akkor az orvosok két évet jósoltak neki, most 25 éves.


Voltak nagyon nehéz pillanatok, amikor nagyon nehéz volt levegőt venni, nem tudtam megmozdulni vagy ilyesmi. Nem féltem attól, hogy nem fog sikerülni, hogy nem lesz holnap. Inkább mindig nagyon koncentráltam, hogy a holnap is meglegyen és tegyek érte az nap, hogy én holnap is itt lehessek – mondta Lendvai Anna.

A lány január óta kórházban van, április óta az intenzív osztályon kezelik, újabb transzplantációra lenne szüksége. Azonban ezt a Transzplantációs Bizottság elutasította.A bizottság tájékoztatása szerint egy harmadik tüdőátültetéssel nem lehet javítani Anna állapotán és a műtétet nagy valószínűséggel nem élné túl. Azonban ő és családja tovább küzdenek.

A család nekiállt és nemzetközi kapcsolatokat keresett és tudjuk, hogy a nagyvilágban, Európában is van arra lehetőség, hogy ilyen leletek mellett is kapjanak újra lehetőséget a betegek és Annának veszíteni valója nincsen – mesélte Lendvai Ernőné.

Anna és vőlegénye, aki szintén cisztás fibrózissal küzd, ma házasodtak össze a Semmelweis Egyetem intenzív osztályán.