Több gyerek hal meg az utakon, mint a kórházban

Vágólapra másolva!
Magyarországon a statisztikák szerint több gyerek hal meg évente közúti balesetben, mint betegségben. Ezeknek a baleseteknek a nagy része a nyári szünet alatt történik, és főleg buszok, teherautók és kamionok okozzák. 
Vágólapra másolva!

Néhány hónapja Nagykátán egy tízéves gyereket gázolt el egy teherautó. Súlyos koponyasérülésekkel, mentőhelikopterrel vitték kórházba. Valamivel korábban a Somogy megyei Büssüben egy teherautó ütött el egy gyereket, aki azonnal meghalt. Rengeteg hasonló baleset történik nap mint nap,

több gyerek hal meg közúti balesetben, mint bármilyen betegségben.

Főleg a nyári szünetben sok a baleset, illetve a gázolás. A kamionok és buszsofőrök okozzák a gázolások közel tíz százalékát. Ezen próbál javítani a Magánvállalkozók Nemzeti Ipartestülete és a rendőrök közös akciója.

Láss az én szememmel! - közlekedésbiztonsági vetélkedő gyerekeknek. Forrás: Copyright Jaszenak Zsuzsanna/Jaszenak Zsuzsanna

Közösen elindítottak egy vetélkedőt, a Láss az én szememmel!-t, aminek lényege az, hogy a gyerekek megismerjék, hogy mondjuk egy kamionvezető hogyan látja az utat vagy akár őket vezetés közben.

A versenyt idén második alkalommal rendezték meg nyaraló diákoknak a zánkai Erzsébet-táborban. Négy ötfős csapat versenyzett egymással, a feladatok között volt KRESZ-teszt, egy busz féktávolságának és egy teherautó hosszának megbecsülése, a holtterek szemléltetése, de olyan is, hogy egy biciklist kellett észrevenni egy mozgó teherautó visszapillantó tükreiben. Az összes döntőbe jutott csapatott díjazták, az első helyezett 250 000 forint értékű utazási utalványt nyert.

Láss az én szememmel! - közlekedési vetélkedő gyerekeknek. Forrás: © Szappanos Bálint, www.szappi.hu/Szappanos Bálint

Az egyik szakember szerint az iskolások számára nem idegenek a hasonló versenyek, de szerinte az, amit a rendőrökkel közösen tartottak, rendhagyó, mert itt a gyerekek testközelből ismerhetik meg, hogyan mozog egy busz vagy akár egy kamion.