Százmilliárdot csoportosítanak át családokra, Paksra és a turizmusra

Lázár János, miniszter, Miniszterelnökség, kormányinfó 90
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2017. június 1-jén
Vágólapra másolva!
Százmilliárd forintot csoportosíthatnak át a családok támogatására, illetve a paksi beruházással és a turizmussal összefüggésben, de a hármas metró ügyét is tárgyalják, erre pedig Tarlós Istvánt is várják - mondta Lázár János a kormányinfón. A Miniszterelnökség első embere arról is beszélt, hogy bár Magyarországot nagyon sokan jelentik fel az EU-nál, az uniós pénzek elköltése szinte mindig szabályosan történik, a panelben élőknek pedig program készülhet az életminőségük javítására.
Vágólapra másolva!

Soros hálózata maffiaszerűen működik

Méltatlan, igazságtalan a valóságot pedig súlyosan elferdíti - így kommentálta Lázár János miniszter Soros György friss nyilatkozatát, amelyben egyszerűen "maffiaállamnak" titulálta Magyarországot és Orbán Viktor kormányát. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón úgy fogalmazott, hogy nem a magyar kormányra, hanem éppen a Soros-hálózat szerevezeteire jellemző a maffiaszerű működés. "Nem a magyar állam nem tartja be a törvényeket, tagadja meg a transzparenciát, hanem a Soros által pénzelt szervezetek" - szögezte le.

Éppen ezért Lázár a leghatározottabban visszautasította a milliárdos állításait, amelyek sértőek és bántóak a magyarokra nézve. Lázár János reagálását Soros György állításaira részletesen ebben a cikkben ismertettük.

Százmilliárdos átcsoportosítás

A gyermekvállalást ösztönző programra, a paksi atomerőmű-beruházással összefüggő közinfrastruktúra-fejlesztésre és turisztikai célokra is csoportosítanak át forrásokat a jövő évi költségvetési törvényjavaslatban - jelentette be Lázár János csütörtökön a 90. kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy minderről a hónap közepén szavaz az országgyűlés.

A kormány által javasolt teljes költségvetési átcsoportosítás összege 98 milliárd forint, amelynek fedezete az adóbevételekből származó többlet.

A családtámogatás és a gyermekvállalás kiemelt terület, a kormány célja, hogy 2030-ra családonként átlagosan több mint két gyermek szülessen. Az erről szóló akciótervet Orbán Viktor miniszterelnök ismertette egy héttel ez előtt, ennek az is része, hogy a három- vagy többgyermekes családok

  • jelzáloghitelének egy részét elengedik, erre jövőre 10 milliárd forintot szánnak,
  • diákhiteltartozás-csökkentésre 1 milliárd forint jut.
  • Bölcsődebővítési programra további 3,5 milliárd,
  • a külföldön született magyar gyermekeknek is elérhetővé váló babakötvényre pedig 600 millió forintot szánnak.
  • Ezen felül a családok éve támogatási programra 3 milliárd forintot terveztek be.

A miniszter azt is jelezte, hogy 2010 óta összesen 1550 milliárd forintnyi adó- és járulékkedvezményt kaptak a magyar családok.

Plusz forrásokhoz jut a paksi bővítéshez kapcsolódó közinfrastruktúra-fejlesztés is. A kalocsai Duna-híd előkészítésére, továbbá lakás- és útépítésre 20 milliárdot különítettek el, turisztikai célokra pedig 16,4 milliárd forintot rendeltek. a költségvetési előterjesztésben.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2017. június 1-jén Forrás: MTI/Kovács Tamás

Stabil a gazdaság

Az elmúlt napokban publikált gazdasági adatokat (a GDP 4 százalék felett bővült az első negyedévben) Lázár János úgy kommentálta, hogy

Úgy értékelt, hogy a növekedés három fő eleme az ipari kibocsátás 7,8 százalékos plussza, az építőipar 25 százalékos kilövése és a bérmegállapodás volt.

Mi és az EU

A Miniszterelnökség első embere beszélt az EU-s pénzek átláthatóságáról szóló OLAF-vizsgálatokról is. Ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország esetében az európai átlaghoz képest dupla annyi feljelentés érkezik. Az ezek nyomán indult kontrollok döntő többsége azonban nem tár fel visszaéléseket,

tavaly 41 ezer támogatási szerződésből 13 ügyben zárt le vizsgálatot és talált hibát az EU csalás elleni hivatala, az OLAF. Az uniós szerv a felhasznált EU-s pénzek 4 százalékában fogalmazott meg kifogásokat.

Lázár arra is emlékeztetett, hogy az OLAF szerint a legsúlyosabb korrupciós ügy az elmúlt években a szocialista kormányzások alatt zajló 4-es metró beruházása volt.

A kék metró és panelházak

Újságírói kérdésre a miniszter beszélt a hármas metró felújításáról is. A kormány a főváros kérésére 137,5 milliárd forint támogatást biztosított, amelyet az EU száz százalékos támogatási intenzitással hagyott jóvá. Később viszont kiderült, hogy még a legolcsóbb közbeszerzési ajánlat is drágább ennél a bekerülési limitnél, és ezen a csökkentett műszaki tartalmú felhívás sem segített: erre szintén 137,5 milliárdnál drágább ajánlatok érkeztek be. Vagyis több pénzre lehet szükség a felújításhoz, enne kapcsán pedig

a jövő szerdai kormányülésre Tarlós István főpolgármester is meghívót kapott.

Sajtóhírek szerint a kormány elbontaná a panelházak felső emeleteit, Lázár ezekre is reagált. Elmondta, hogy a kormány egyetlen házat sem akar elbontani, inkább azt szeretné, hogy a lakhatási körülmények javuljanak. "A panellakások és az úgynevezett "Kádár-kockák" életciklusa ugyanis lejárt" - mutatott rá. A politikus szerint kormányzati program kellene ezek újjáépítésére, és megoldást kell találni a panelben élők életminőségének javítására is, mert

A kormány mérlegelné a panelből való kiköltözés támogatását, illetve a fennmaradó otthonok élhetővé tételét. Ehhez azonban első körben meg kell állapodni az érintett lakóközösségekkel.
Az esetleges panelház-visszabontásról azt mondta, hogy mindez csupán gondolatként merült fel, még pedig abban a formában, hogy akiknek a panellakását visszabontanák, azoknak támogatást nyújtanának kertvárosi övezetbe költözéshez. Ez a mintaprojekt Hódmezővásárhelyen indulhat el, 60 lakást bevonva. Lázár az ígérte, hogy amennyiben a következő négy évben is a Fidesz kormányoz majd, úgy programot kaphatnak a panelben élők.