Kövér László: A nácikról szóló filmekben látni ilyet

Kövér László Lengyelországban
Kövér László
Vágólapra másolva!
"A nácik hatalomra jutását ábrázoló filmekben visszatérő motívum, amint ilyen "öntudatos legénykék" járják a szerkesztőségeket, hogy "rendet csináljanak" - ezt mondta Kövér László a Momentum Mozgalom Origóba való betöréséről. Az Országgyűlés elnöke a Figyelőnek adott interjút.
Vágólapra másolva!

Nincsenek gátlásaik

A Momentum Mozgalom elnökének Origóban tett látogatását úgy kommentálta: úgy látja, "ezeknek a fiatal balosoknak annyi gátlásuk sincs, mint amennyi a politikai felmenőiknek eredetileg talán még megvolt, csak időközben rúgták le magukról". Azt mondta, bár a rendszerváltás óta ilyen esemény még nem fordult elő, nem új, ami történt. "A nácik hatalomra jutását ábrázoló filmekben visszatérő motívum, amint ilyen "öntudatos legénykék" járják a szerkesztőségeket, hogy "rendet csináljanak" - tette hozzá Kövér László, megjegyezve: talán nem véletlen, hogy a bal- és jobboldali médiumok közösen emelték fel a szavukat a Momentum akciójával szemben.

A Momentum betöréséről sokat írtunk, például itt, itt, itt és itt.

A bomlás és a kilépés sem érdekünk

Az Európai Bíróság várhatóan őszre megszülető kvótadöntéséről Kövér László azt mondta, bízik benne, hogy jogi, és nem politikai döntés születik, ellenkező esetben

Szerinte ha ez a bíróság a befolyás és az erő javára dönt a kis és új tagállamokkal szemben a kvótaperben, azzal hozzájárulhat az EU szétesési folyamatának felgyorsulásához. Magyarországnak a bomlás vagy a kilépés nem áll érdekében, ezért az ellenzék is célt tévesztett, amikor a kormányoldallal szemben akarja megvédeni uniós tagságunkat - mondta.

Úgy folytatta: egyes sajtóorgánumok állításával ellentétben korábban sem érvelt a kilépés mellett, mert

számunkra az unión belüli határnélküliség létkérdés,

ez biztosítja a szabad mozgást a határon túli magyar területekre. Rövid távon pedig fontos, hogy hozzájussunk a felzárkóztatáshoz szükséges uniós forrásokhoz. "Hosszabb távon az állna az érdekünkben, hogy ezekre a forrásokra már ne legyen szükségünk. Ahhoz viszont, hogy legalább az EU középmezőnyéhez felzárkózzunk, nem egy-két kormányzati ciklus kell" - tette hozzá Kövér László.

Arról is beszélt, hogy jelenleg azért látja kicsit optimistábban a határon túliak helyzetét, mert a migráció miatt egész Kelet-Közép-Európában olyan kihívásokkal kell szembenézni, amelyeknek

csak együttműködve lehet megfelelni.

Így reméli, hogy egyes országok a nemzeti egységet végre nem a magyarellenességben vélik megragadhatónak.

Kövér László Forrás: MTI/PAP/Darek Delmanowicz

Nincs jelentősége, hogy összefog-e a baloldal

Kövér László szerint mivel a jelenlegi kormánypártoknak a választók bizalmát kell növelni, számukra nincs jelentősége annak, összefog-e a baloldali ellenzék. A Jobbikra kitérve kijelentette ugyanakkor: a volt radikálisok nélkül a baloldal esélytelen leváltani a kormányoldalt, ezért szerinte minden erkölcsi aggály nélkül vállalnák velük az együttműködést Orbán Viktor leváltásáért. Szerinte nem véletlen, hogy a Jobbik nem állított jelöltet a szentendrei, a zuglói vagy a gyulai időközi önkormányzati választáson.

Arra a kérdésre, hogy Soros György jelenti-e a kormány ellenzékét, azt felelte: valóban ez a látszat alakult ki.