Újabb ügyben adta ki KGBélát az EP

Kovács Béla meghallgatása a nemzetbiztonsági bizottságban Kovács Béla EP-képviselő Jobbik nemzetbiztonsági bizottság meghallgatás kémkedés Vona Gábor pártelnök Képviselői Irodaház
Kovács Béla távozik a nemzetbiztonsági bizottság üléséről meghallgatása után, 2014. május 19-én
Vágólapra másolva!
Nem sokkal ez előtt másodjára is felfüggesztették Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő mentelmi jogát. Erről a brüsszeli plenáris ülésen szavaztak ma az uniós képviselők. A sajtóban csak KGBéla néven emlegetett politikus ezúttal költségvetési csalást követhetett el, az ügye várhatóan a Központi Nyomozó Főügyészséghez kerül.
Vágólapra másolva!

Kézfeltartással szavazták meg ma délelőtt Brüsszelben azt a javaslatot az európai parlamenti képviselők, hogy Kovács Béla mentelmi jogát felfüggesszék - tudósított az MTI. Mindez azt jelent, hogy a jobbikos politikust már második alkalommal adja ki az uniós parlament a nyomozóhatóságoknak. A mostani vád szerint a képviselő 2012-2013-ban színlelet gyakornoki szerződéseket kötött négy magánszeméllyel,

akik soha nem jártak Brüsszelben és semmiféle munkát nem végeztek az Európai Unióval összefüggésben.

Kovács kiadása után a Központi Nyomozó Főügyészség már mint gyanúsított idézheti be a Jobbik politikusát csalás és magánokirat-hamisítás miatt.

KGBéla Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Ahogy arról az Origo is beszámolt, az Európai Parlament jogi bizottsága hétfőn tett javaslatot Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztésére. Ebben a határozatban külön kitértek rá, hogy bár a képviselő háromszor is elfogadta a testület meghívását a meghallgatásokra, végül egyetlen alkalommal sem jelent meg és nem próbálta meg magát tisztázni.

Előzmények

Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte még tavaly szeptemberben, miután az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) jelentésben tárta fel a visszásságokat. A jobbikos politikus mentelmi jogát egyébként egy másik ügyben már felfüggesztette az uniós parlament 2015 októberében, miután Kovács egy jelenleg is aktív, egykori KGB-ügynökkel kapcsolatos nyomozás során az Alkotmányvédelmi Hivatal látókörébe került. A polgári elhárítás figyelmét az keltette fel, hogy rendszeresen találkozott konspiratív módon orosz diplomatákkal, és havi rendszerességgel látogatott Moszkvába is. Ennek kapcsán kapta meg a KGBéla gúnynevet.