Mentősök tüntettek Budapesten

Budapest, 2017. május 31. A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége, valamint a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezetének mentő tagszervezete által rendezett tiltakozás résztvevői Budapesten, az Országos Mentőszolgálat Markó utcai székháza előtt 2017. május 31-én. Elöl balról Galkó Balázs színművész. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Mentősök és szimpatizánsaik, összesen mintegy kétszázan demonstráltak béremelésért és a munkakörülmények javításáért az Országos Mentőszolgálat Markó utcai székháza előtt.
Vágólapra másolva!

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége, az MOMSZ, valamint a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezetének mentő tagszervezete által rendezett tiltakozáson Kusper Zsolt, a MOMSZ elnöke azt mondta, hogy nem igaz, amit a kormány mond, az átlagbér nem 293 ezer forint a mentőszolgálatnál, hanem nettó 119 ezer és munkaruha sincs.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Azt akarják, hogy a mintegy 7800 mentődolgozó újra elismert tagjává váljon a társadalomnak, ugyanis az utóbbi évtizedekben minden kormánytól csupán ígéreteket kaptak - mondta Kusper. Azt mondta, addig nem hagyják abba a demonstrációkat, ameddig a jelenlegi bruttó keresetek nem válnak nettóvá és nem vezetnek be a mentők számára is életpályamodellt.

Kusper Zsolt zavaros ügyeiről az Origo itt és itt írt.

Más felszólalók arról beszéltek, hogy nincsenek valódi tárgyalások a kormány és az érdekképviseletek között, illetve hogy az egészségügyi dolgozók mintegy fele gondolkodik azon, hogy otthagyja a pályát vagy külföldre megy.

A demonstráció résztvevői "Elég volt!" és "Veletek a mentősökért" feliratú zászlókat lengettek; egy transzparens arról tanúskodott, hogy kifejezte szolidaritását a demonstrálókkal a Kéményseprők Országos Szakszervezete is.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A tüntetésen megjelent Szabó Tímea, a Párbeszéd, Rig Lajos és Hegedűs Lorántné, a Jobbik, továbbá Szél Bernadett és Hadházy Ákos, a LMP politikusa

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a mentők napján jelentette be, hogy a kormány a tavaly átlagosan 26,5 százalékos béremelés után idén újabb 12 százalékos emelést hajt végre, ami jövőre 10 százalékkal, majd újabb 8 százalékos béremeléssel folytatódik, vagyis 2018 végére a 2016 elejihez képest legalább 67 százalékkal magasabb lesz a mentősök fizetése.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár ezt megerősítve ma azt mondta: 26 hónap alatt négy lépcsőben, 67 százalékkal emelkedik a mentődolgozók teljes jövedelme. Hozzátette: nem tud olyan problémáról, amely ezen kormány regnálása alatt jött volna létre, de nem tudja egy lépéssel megoldani az elmúlt 25 év minden baját.