Júniusban tárgyalják a röszkei terrorcselekmény ügyét másodfokon

Horgos, menekültek, 2015.09.16.
Horgos, 2015. szeptember 16. Rendőrök vízágyút vetnek be az őket a határ szerb oldaláról dobáló illegális bevándorlókkal szemben Horgos-Röszke határátkelőhelynél 2015. szeptember 16-án. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
Június 15-én tárgyalja a Szegedi Ítélőtábla másodfokon a röszkei határnál 2015-ben történtek miatt határzár tiltott átlépése és terrorcselekmény bűntettéért nem jogerősen tíz év fegyházra ítélt, Cipruson élő szíriai férfi ügyét.
Vágólapra másolva!

A migránsok 2015-ben a határnál rátámadtak a rendőrökre

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetése után, 2015. szeptember 16-án több száz ember gyülekezett a Röszke-Horgos határ szerb oldalán. A Magyarországra belépni akaró,

kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, feszegetéssel próbálták a kerítést kidönteni, majd néhányan kövekkel dobálták meg a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. Az összecsapásokban több rendőr is megsérült.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A vádlott uszította a tömeget és dobálta a rendőröket

Az ítélet szerint a férfi volt az, aki többször a határ megnyitását követelte a felsorakozó rendőröktől, kétórás ultimátumot adva átengedésükre, a kordon bedöntésével, a megtámadásukkal fenyegetőzve.

A vádlott többször is megafonon beszélt a tömeghez, háromszor maga is dobált a rendőrök felé, majd az átkelőt lezáró kapu kinyitása után illegálisan magyar területre lépett.

Nem sokkal később visszatért a szerb oldalra, és csak három nappal később, Győrben vették őrizetbe.

Forrás: MTI/Sóki Tamás

A Szegedi Törvényszék tavaly novemberben a férfit a határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított

terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosítás, a vádlott és védője a terrorcselekmény bűntette alóli felmentés, illetve a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést.