Miről és kikkel tárgyal Botka László Brüsszelben?

Botka László Szeged, 2014. október 11.
Botka László (MSZP) plakátja egy triciklin Szegeden a Zápor tónál az MSZP, az Együtt-PM és a DK kampányzáró rendezvényén 2014. október 11-én.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Szeged, 2014. október 11. Botka László (MSZP) plakátja egy triciklin Szegeden a Zápor tónál az MSZP, az Együtt-PM és a DK kampányzáró rendezvényén 2014. október 11-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Továbbra sem tudjuk, hogy miről tárgyal majd Botka László Brüsszelben, ahová szerdán látogat el. És azt sem lehet tudni pontosan, hogy kivel találkozik. Az Európai Bizottság honlapja szerint – milyen véletlen – éppen szerdán lesz Soros György is Brüsszelben. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje a múlt héten pendítette meg, hogy adott esetben lebontaná a déli határon lévő kerítést. Tanácsadója, Lengyel László pedig arról beszélt, hogy nyugati pénzügyi segítség kellene a mostani kormány megbuktatásához. Mindenesetre Botka a megválasztása pillanatában jelentette be, hogy első útja Brüsszelbe vezet. Két cél tűnik ezek után elég logikusnak: pénzt kérni a kampányra és szidni a magyar kormányt. Botka korábban akkor került nehéz helyzetbe, amikor a német baloldali kancellárjelölt, Martin Schulz beszélt arról, hogy Botka városa, Szeged szívesen befogadna menekülteket.
Vágólapra másolva!

Továbbra is titkolózik Botka László arról, hogy miért Brüsszelbe vezet az első külföldi útja, miután megválasztották az MSZP miniszterelnök-jelöltjének. Az Origo megkérdezte az utazás részleteiről a szocialista pártot, de semmilyen választ nem kaptunk tőlük. A Népszava információi szerint Botka találkozik majd Gianni Pittellával, az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakcióvezetőjével, Navracsics Tibor uniós biztossal és Frans Timmermansszal, a bizottság alelnökével. Hogy rajtuk kívül még kikkel, azt nem lehet tudni. Az MSZP – hiába kérdeztük – azt sem árulta el, hogy Soros Györggyel találkozik-e Botka. Ami tény: az Európai Bizottság honlapján az szerepel, hogy éppen azon a napon, amit Botka Brüsszelben van, Soros is ott lesz. Egyébként Gianni Pittella rajta van a Soros-barát uniós képviselők listáján (az OSF, Soros alapítványának a belső adatbázisából derült ki). És Timmermans EB-alelnök sem nevezhető éppen Magyarország barátjának, antiszemita vádakat fogalmazott meg a Die Zeitnek adott interjújában, emiatt Szijjártó Péter külügyminiszter lemondásra szólította fel.

Botka László első külföldi útja miniszterelnök-jelöltként Brüsszelbe vezet, de azt nem lehet tudni, miről tárgyal majd Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Anyagi támogatásért is utazhatott

A korábbi nyilatkozatok alapján könnyen lehet, hogy Botka támogatásért és pénzért ment el kilincselni Brüsszelbe. Lengyel László, Botka tanácsadója a Népszavában arról írt, hogy hogyan is kell megnyernie a baloldalnak a jövő évi választásokat. Botka László tanácsadója azonban nem bízná a véletlenre a választások kimenetelét.

Európa politikai és pénzügyi támogatását is várja

a nagy balos sikerhez.

„A választások utáni német–francia politikai vezetésű EU-ban remélhetőleg meglesz a szándék az integráció elmélyítésére és az illiberális/autokrata országok politikai változásának támogatására.” Ha az európai vezetők a magyar választást európai választásnak is tekintik, és annak fogják tekinteni, akkor politikai és anyagi támogatást nyújtanak egy Európa-párti demokratikus ellenzéknek – tette hozzá. Egyszóval: Botka tanácsadója teljesen nyíltan Brüsszel beavatkozását kérte a jövő évi, demokratikus, magyarországi választásokba. Mármint, hogy avatkozzon be Brüsszel a baloldal javára.

Botka: Nem építettem volna kerítést

Botka a múlt héten Brüsszelnek is üzenhetett azzal, sőt, feltehetően elsősorban Brüsszelnek szólt az, hogy a Reutersnak azt mondta,

ígéretet tett arra, hogy lebontják az illegális bevándorlók miatt felhúzott magyar határkerítést,

ha 2018-ban ők kerülnek kormányra. A szegedi polgármester szerint ennek csupán az a feltétele, hogy készen álljon az uniós határvédelem, valamint a közel-keleti helyzet csillapodjon. Természetesen azon leszünk, hogy a kerítés minél gyorsabban lebontható legyen, nem építettem volna kerítést, mert nem a kerítés mentette meg Magyarországot, mivel Magyarországra egyetlen menekült sem akart települni – mondta szó szerint Botka a hírügynökségnek.

Botka a múlt héten arról beszélt, lebontaná a határzárat Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A többi szocialistának sem tetszik a kerítés

A szocialista politikusok mindig is meglehetősen lekicsinylően nyilatkoztak a déli határzárról. Harangozó Tamás 2015. június 16-án azt mondta:

Nem jelent megoldást a menekültkérdésre a déli határszakaszra tervezett négy méter magas kerítés.

Két nappal később Tóbiás József, akkori MSZP-elnök azt mondta: a kormány a nemzeti konzultációval, valamint az ehhez kapcsolódó plakátkampánnyal és a kerítésépítés bejelentésével felesleges politikai gyűlöletkampányt folytat, ami biztosan nem megoldás az ország és Európa biztonsága, továbbá a menekültek humanitárius helyzete szempontjából. Tóbiás még 2015 szeptemberében is azt mondta, hogy a kerítés csődöt mondott.

Volt már titkolózás

Botka láthatóan szereti eltitkolni, hogy miről is tárgyal, ha külföldi politikusokkal találkozik. Martin Schulzcal való szegedi megbeszélésük is csak később kapott publicitást. Schulz még 2015 áprilisában látogatott Szegedre, de a találkozó központi témája csak akkor került nyilvánosságra, miután az SPD mostani elnöke azt mondta egy lapinterjúban: „Szeged egy elkötelezetten baloldali város, oda bármelyik menekültet el lehet küldeni.”

Martin Schulz még 2016-ban dicsérte meg Botkát, hogy Szeged befogadna migránsokat Forrás: MTI/EPA/Clemens Bilan

Haág Zalán, a KDNP szegedi frakcióvezetője akkor azt mondta: „Világossá vált, hogy Botka László nem akar egyértelmű választ adni arra, mik a tervei Szeged városában a migrációval kapcsolatban.

miben állapodtak meg, és arra sem mondott semmit a polgármester, hogy mennyi migránst kíván befogadni a városba, és egyáltalán milyen politikát kíván folytatni az ügyben.”

Botka László és az őt miniszterelnök-jelöltnek választó MSZP most sem volt közlékenyebb titokzatos brüsszeli útjával kapcsolatban.