Újra felfüggeszthetik a jobbikos KGBéla mentelmi jogát

Kovács Béla a Jobbik európai parlamenti képviselője, sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztésére tettek javaslatot Brüsszelben. A Jobbik európai parlamenti képviselője költségvetési csalást és okirat-hamisítást követhetett el. KGBéla nem először bukhatja el a mentelmi jogát: néhány éve az oroszoknak folytatott ügynöki tevékenysége miatt került a hatóságok célkeresztjébe.
Vágólapra másolva!

Kovács Béla, a Jobbik európai uniós képviselője mentelmi jogának felfüggesztését javasolta hétfői zárt ülésén az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága – írja a Magyar Idők. A lap úgy tudja, a testület előzetesen nem támogatta a politikus jogi képviselőjének, Szikinger Istvánnak azt az indítványát, hogy a jogi védettség megvonásának indítványozása ne érintse Kovács képviselői munkáját, és hogy a politikust ne lehessen előzetes letartóztatásba helyezni.

KGBéla Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A jogi bizottság ezzel szemben egyhangú határozatban kimondta, hogy az ügyvéd indítványának nem lehet helyt adni,

mivel Kovács Béla eddig két alkalommal nem tett eleget a testület idézésének, és nem jelent meg azokon a meghallgatásokon, amelyeken tisztázhatta volna a vele szemben felmerült gyanút.

A jobbikos képviselő mentelmi jogának felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte tavaly szeptemberben, miután az unió csalás elleni hivatalától, az OLAF-tól érkezett jelzés alapján kiderült, hogy Kovács Béla költségvetési csalást és magánokirat-hamisítást követhetett el. A politikus a gyanú szerint 2012–2013-ban gyakornoki szerződést kötött négy magánszeméllyel, akik Brüsszelben négy és hat hónapos szakmai gyakorlatot teljesítettek.

Valójában azonban soha nem jártak ott, és semmilyen munkát nem végeztek.

Kovács Bélának egyébként másodjára függeszthetik fel a mentelmi jogát Brüsszelben. Ahogy arról az Origo is beszámolt, a képviselő ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett feljelentést, miután a politikus egy jelenleg is aktív, egykori KGB-ügynökkel kapcsolatos nyomozás során a titkosszolgálat látókörébe került, mert konspiratív módon kapcsolatot tartott orosz diplomatákkal. Kovács Bélára ekkor aggatta rá a sajtó a "KGBéla" gúnynevet.